Ján Čarnogurský: Demonštrácie pred Národnou radou mali veľký zmysel
13 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

"Poslanci Národnej rady odhlasovali vojenskú zmluvu so Spojenými štátmi a dali tak zelenú vybudovaniu amerických vojenských základní na našom území." Píše na webe srspol.sk expredseda vlády, politik a publicista JUDr.Ján Čarnogurský.

"Odhlasovali zmluvu napriek tomu, že podľa prieskumov až do dvoch tretín občanov je proti zmluve. Žiadna zo strán, ktorej poslanci hlasovali za zmluvu, nemala vo volebnom programe schválenie zmluvy, Igor Matovič a dokonca aj Jaroslav Naď  pred voľbami – keď naháňali hlasy – tvrdili, že žiadna taká zmluva nebude a opakovali to aj krátko po voľbách." Vysvetľuje k téme Ján Čarnogurský.

Keďže text má charakter komentára, redakcia HD si ho dovoľuje prevziať celý, bez redakčnej úpravy či skracovania. Dopĺňame iba medzititulky.

"Sú to podvodníci"

Nielenže zmluva nakoniec bola, ale bola za podozrivých okolností. Objavila sa po týždňovej návšteve Naďa v USA. Krátko pred Vianocami, keď sa pozornosť ľudí už venovala súkromným veciam. Ani prezidentka Zuzana Čaputová nebola ešte dostatočne spracovaná a pripojila k návrhu zmluvy interpretačnú doložku. V doložke žiadala upresnenie, že na Slovensku nebude vojenská základňa ani jadrové zbrane, inak zmluvu nepodpíše. Hovorkyňa amerického veľvyslanectva jej hneď odpovedala, že na Slovensku nebudú trvalé základne. Čiže dočasné áno. Američania pripojili svoju interpretačnú doložku, že teraz u nás jadrové zbrane neplánujú, ale zmluva žiadne zbrane nezakazuje. Keď sa im to zajtra bude hodiť, jadrové zbrane u nás naplánujú a zmluva ich nezakazuje.

Slniečkárska tlač

Tá prezidentku za doložku okamžite zotierala. Potom Naď a Korčok leteli do USA a podpísali zmluvu. Po ich návrate Národná rada (Boris Kollár) dokonca vytýčila mimoriadne zasadnutie a zmluvu rýchlo schválila. Ešte predtým vyšlo z Washingtonu, že USA rozmiestnia vo východnej Európe (tam patríme aj my) ďalších pár tisíc vojakov a americká tlačová agentúra upresnila, že prídu aj na Slovensko. Preto bolo treba zmluvu urýchlene schváliť. Na takéto náhlenie bol potrebný telefonát z amerického veľvyslanectva alebo aj osobné stretnutie bez tlačovej správy. V Národnej rade hlasovali za zmluvu aj poslanci, ktorí krátko predtým sľubovali, že za zmluvu nezahlasujú. Okamžite po odhlasovaní zmluvy ju prezidentka podpísala a už si nespomenula na svoj sľub, že ak nebudú v zmluve záruky proti základniam a jadrovým zbraniam, nepodpíše ju.

O zákulisných ťahoch...

...za zmluvou sa zatiaľ verejnosť nedozvie. Také veci obvykle prenikajú na verejnosť až neskôr. Keby neboli pred Národnou radou demonštrácie a v rokovacej sieni, no, pohyby poslancov na hrane rokovacieho poriadku, do sveta by letela len správa, že Slovensko schválilo vojenskú zmluvu s USA tak ako 23 štátov pred ním. Ale demonštrácie boli a aj pohyby poslancov v rokovacej sieni boli. Do sveta leteli práve správy o nich. Len vďaka nim sa svet dozvedel, že síce slovenský vládnuci režim schválil zmluvu s USA, ale Slováci sú proti nej. Slniečkárom sme pokazili párty.

Konanie poslancov v sále,...

...možno aj niektoré výkriky na demonštráciách by bolo možné kritizovať, keby nebolo klamstiev o zmluve na verejnosti, ktoré sú už zjavné a zákulisných ťahov, ktoré nepochybne raz vyjdú na povrch. Liberálny establishment požaduje od nás, aby sme dodržiavali jeho politickú korektnosť, ale on sa necíti voči nám viazaný ničím. Páni, tak toto už končí."

(Redakcia HD uverejnila v plnom znení komentár JUDr. Jána čarnogurského, jeho originálnu verziu nájdete tu.)

M. Žilinka si podľa J. Krúpu a M. Klusa nezaslúžil vystúpiť v NR SR
Generálny prokurátor Maroš Žilinka si nezaslúžil vystúpiť v Národnej rade (NR) SR s pripomienkami k obrannej zmluve s USA (DCA). V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa na tom zhodli predseda branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

__________________________

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.