Obchodníci varujú: Pripravte sa na takéto ceny potravín!
12 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Väčším problémom ako koronavírus je dnes rastúca inflácia! Obchodníci priblížili, čo nás čaká v tomto roku, dokedy bude pokračovať neúprosné zdražovanie a na aké ceny sa treba pripraviť.

Zdražovanie bude pokračovať hlavne v prvom polroku tohto roka, keďže náklady na energie tvrdo zasahujú aj potravinárske podniky. Na jeseň by sa situácia mohla dostať na predpandemické čísla, čo však neznamená, že potraviny zlacnejú – len sa zdražovanie spomalí, píše portál 1pluska.sk.

Maslo za 4 eurá?

Už teraz stojí obyčajný rožok 10 centov a štvrťkilová kocka masla 3,30 eura. Vyskočí cena za rožok na 20 centov a za maslo na 4 eurá? Prognózy nevyzerajú dobre. 

„Bude to závisieť od toho, ako si jednotlivé podniky zafixovali ceny energií. Máme informácie od našich dodávateľov, že viaceré potravinárske podniky si ich nezafixovali alebo si ich zafixovali zle. Bude to závisieť od jednotlivých dodávateľov, ako budú potrebovať premietnuť tieto náklady do odbytových cien, a následne bude závisieť od jednotlivých obchodníkov, nakoľko budú vedieť tie nárasty rozplynúť vo vlastnej sieti alebo ich budú musieť premietnuť do cien,“ povedal predseda SAMO.

Nebudete mať na každého vášho odporcu dosť policajtov!
Bývalá politička Anna Belousová v súvislosti so zverejňovaním mien poslancov NRSR, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA, uverejnila na svojom Facebooku status. Na základe toho sa po celom Slovensku objavujú na adresách bydlísk týchto poslancov... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Pekári nedostali žiadnu pomoc

Čo sa týka pečiva, zdraženie očakáva najmä pri výrobkoch od pekárov, ktorým sa nedostalo ani covidovej pomoci, ani zaradenia do Plánu obnovy, ani iných investícií do modernizácie.

Nákupná turistika sa podpísala pod pokles nákupov

Hlavu v smútku majú obchodníci aj z toho, že kým okolité štáty priamo pomáhajú potravinárom, u nás táto pomoc chýba. Slováci preto v oveľa väčšej miere využívajú cezhraničné nákupy. Podľa Zväzu obchodu SR na severe Slovenska evidujú obchodníci pokles nákupov až do 30 %.

Nielen vlastizrada, už aj korupcia! Tvrdí Uhrík o Naďovi
Ďalší škandál ministra Naďa na obzore! Zdá sa, že tento minister nebude v budúcnosti súdený len za vlastizradu, ale zrejme aj za korupciu. Toto skonštatoval na facebooku europoslanec Milan Uhrík. Takto podľa neho vyzerá transparentnosť typická pre... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Kľúčová bude Veľká noc, ktorá je pre obchodníkov dôležitým obdobím. Nákupná turistika môže spôsobiť obchodom veľké finančné straty. Od štátu očakávajú nejaký impulz, napríklad zníženie DPH na potraviny.

Vláda sa pomôcť nechystá

Vláda sa však zatiaľ namiesto podpory chystá reťazce prísnejšie kontrolovať, či nezneužívajú aktuálnu vlnu zdražovania. „Chceme sa ubezpečiť o tom, že terajšia vlna zdražovania potravín nebude zneužívaná retailovými reťazcami, aby si zvyšovali marže,“ priblížil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan s tým, že znižovanie DPH na potraviny nie je aktuálne.

Radačovský: Ukončime rozhodovanie o Slovensku z bratislavských kaviarní!
Nadišiel čas zmeniť zastaralý politický systém na Slovensku! Upozorňuje na to v statuse na sociálnej sieti bývalý sudca a europoslanec Miroslav Radačovský. Vláda totiž patrí ľudu a nie politikom. Podporujeme ZMOS-om spustenú petíciu "Je načase... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.