Matovičov nový výmysel opäť bez diskusie s dotknutými  
12 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Vladimír Soták z Klubu 500 sa ostro postavil voči novej dani od Matoviča a Sulíka. Klub 500 adresoval otvorený list podpísaný Vladimírom Sotákom predsedovi vlády, ministrovi financií a ministrovi hospodárstva. Rovnako ako Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení vyjadril rázne námietky proti vládou navrhovanej jadrovej dani. Informovali Hospodárske noviny.

Klub 500 zásadne odmieta návrh zákona o dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením ako celok a žiada jeho stiahnutie z rokovania Národnej rady. „Schválený návrh zákona považujeme za hazardovanie s dôverou investorov. Je priamym útokom na právo podnikať v tejto krajine, pretože vysiela všetkým podnikateľom silný signál, že vláda im môže kedykoľvek siahnuť na majetok,“ zdôraznil predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Vážne zistenia zo správy Generálnej prokuratúry. Vláda musí padnúť!   
Generálna prokuratúra SR (GP) uverejnila šokujúce uznesenie, z ktorého je zrejmé, že časť vyšetrovateľov NAKA možno plní úlohy spojené s pokynmi z politických kruhov. V prepisoch rozhovorov vyšetrovateľov NAKA sa dokonca hovorí o potrebe zničiť... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ján Papuga

„Pre členov Klubu 500 je neprípustné a neprijateľné, aby namiesto konštruktívnej diskusie ministra financií s podnikateľským sektorom o hľadaní možností kompenzácií rastúcich cien energií, ale aj zdrojov ich financovania vláda siahla na majetok súkromnej spoločnosti spôsobom, ktorý hraničí so znárodnením,“ uviedol Klub 500 v liste.

Výzva vláde a poslancov

Klub vyzýva vládu a poslancov, aby odmietli populistické, narýchlo a bez akejkoľvek diskusie prijímané riešenia a tento podľa Klubu 500 zlý a nepremyslený návrh zákona odmietli a začali vecnú diskusiu podľa legislatívnych pravidiel.

Kritiku vyslovila aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Podľa generálneho sekretára asociácie Ota Nevického návrh zákona predložili a schválili v rozpore so štandardným legislatívnym procesom, bez pripomienkového konania a možnosti podnikateľského sektora vyjadriť sa.Takýto postup je podľa neho v príkrom rozpore so zásadami právneho štátu a významným spôsobom narúša dôveru zamestnávateľov.

Hlas-SD podporí odvolanie R. Mikulca z funkcie
Mimoparlamentný Hlas-SD podporí návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z dielne opozičného Smeru-SD. Zároveň žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa začala zaoberať spravodlivosťou a právnym štátom na Slovensku. Uviedol to... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Vláda môže kedykoľvek rozhodnúť o zdanení

Podľa zamestnávateľov sa podnikateľskej verejnosti vysiela veľmi silný odkaz, že vláda môže kedykoľvek, akýmkoľvek spôsobom rozhodnúť prakticky z večera do rána o zdanení akéhokoľvek subjektu či sektora, čo je v demokratickej krajine neprípustné.

Z vecného hľadiska je podľa asociácie návrh zákona diskriminačný, pretože sa zameriava na jednu konkrétnu firmu, a to Slovenské elektrárne. Návrh je disproporčný, keďže môže viesť priamo či nepriamo k bankrotu danej spoločnosti či narušeniu jej riadneho fungovania. Môže mať ďalekosiahle priame a bezprostredné dôsledky na financujúce banky, bankový sektor, tisíce dodávateľov a zamestnancov spoločnosti.

Štát by podľa návrhu zákona, ktorý 9. februára na návrh ministrov financií Igora Matoviča a hospodárstva Richarda Sulíka schválila vláda, mal od výrobcov elektriny z jadrových zariadení žiadať 50 % sumy vyrátanej ako súčin množstva vyrobenej elektriny v tomto jadrovom zariadení a dodanej na trh s elektrinou za zdaňovacie obdobie vyjadrenej v megawatthodinách a nadmerného zisku.

A. Hlina vyzval Matoviča
Alojz Hlina vo štvrtok pred Ministerstvom financií SR upozornil na fakt, že predseda najsilnejšej koaličnej strany Igor Matovič je akosi príliš ticho, keď sa jedná o kauzy v rezorte pôdohospodárstva. Ten má "pod palcom" práve hnutie OĽaNO. Nemalé... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog. Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.