Salmonela, kampylobakter, listéria... To všetko zjete s poľským mäsom! Čo odporúča minister Vlčan?
11 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

V Poľsku zlyháva systém kontroly potravín! Tvrdí to poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita Jarmila Halgašová. Odvoláva sa pritom na vyjadrenie Najvyššieho kontrolného úradu v Poľsku. Pred poľskými potravinami varoval aj minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Najhoršie je na tom hydinové mäso

Na Slovensko dovážame z Poľska mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ale aj zeleninu a ovocie. No najčastejšie sú to potraviny, ktoré vykazujú nejaké pochybenia alebo sú nebezpečné. Najviac nevyhovuje našim normám kvality hydinové mäso, píše portál topky.sk.

Najnebezpečnejšie v celej EÚ

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) preto vyzýva, aby ľudia zvážili nakupovanie v Poľsku. Kvôli správe Najvyššieho kontrolného úradu Poľskej republiky zasadal aj mimoriadny Výbor Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Poľský úrad totiž skonštatoval, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej EÚ.

Závery kontroly potravín sú mimoriadne závažné

Vlčan upozornil, že závery poľského úradu ohľadom kontroly potravín vyrábaných v Poľsku sú mimoriadne závažné. "Závery potvrdzujú, že v prípade Poľska zrejme ide o systémový problém. Ide o kontrolu rozloženú medzi tri autority, a preto aj štatistiky, ktoré máme, potvrdzujú, že z Poľska prichádzajú najčastejšie potraviny, ktoré vykazujú nejaké pochybenia alebo sú nebezpečné," vyhlásil minister.

Mikulec znova v hľadáčiku GP! Dostane tentokrát aspoň po prstoch, alebo mu to znova prejde?
Minister vnútra Roman Mikulec čelí ďalšiemu podozreniu! Generálna prokuratúra zároveň vyjadrila v súvislosti s konaním príslušníkov NAKA obavy o zachovanie princípov právneho štátu v tejto krajine, informujú Hospodárske Noviny. Vymyslené dôvody na... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

"Samozrejme, to, čo je v našej kompetencii, urobíme. Zvýšime intenzitu kontrol potravín dovážaných z Poľska. Nemôžeme robiť kontroly na hraniciach, lebo to by bolo v rozpore s európskym právom, išlo by o obmedzovanie voľného pohybu tovaru. Zvýšime ale kontrolu dovážaných potravín v prihraničných oblastiach," uviedol Vlčan.

Poľsko je druhý najväčší dodávateľ potravín do Slovenska

Podľa Halgašovej výsledky veterinárnych kontrol hydinového mäsa z Poľska často dokazujú porušenie mikrobiologických noriem. Zdôrazňuje, že to vyplýva z vyšetrovania poľských kontrolórov.

„Najvyšší kontrolný úrad skonštatoval, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej Európskej únie. Slovenska sa to dotýka, lebo Poľsko je druhý najväčší dodávateľ potravín do Slovenska,“ povedala Halgašová.

J. Draxler: Kedy uverím kaviarenským obrancom ľudských práv?
Aktivista a bývalý minister školstva Juraj Draxler sa na svojom facebookovom profile vyjadril k pokrytectvu tých, čo sa oháňajú ľudskými právami, no výrazne selektujú svoje postoje. Tak, aby zostali verní proamerickej propagande. Draxler vo... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Potvrdená bakteriálna kontaminácia

Veterinárni inšpektori pri kontrolách naozaj našli aj mäso, ktoré nespĺňalo hygienické parametre. „Hygiena výroby a spracovanie potravín, možno aj transportu, pretože sa tam potvrdzovala bakteriálna kontaminácia, hlavne salmonela, kampylobakter a listéria,“ pomenoval problémy ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Minister v tejto záležitosti kontaktoval ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a bude kontaktovať aj  ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). "Vyčleníme dodatočné personálne a finančné zdroje na to, aby sme vykonávali osemnásobne viac kontrol v budúcnosti, ako ich vykonávame teraz." 

Strach za vlastizradu
„Viacerí koaliční poslanci sa trasú strachom,“ píše na sociálnej sieti Milan Mazurek z hnutia Republika." Vraj bol agresívne oslovený koaličnou poslankyňou z Kežmarku, či niečo organizuje pred jej domom a že ju musí strážiť polícia. Spáchali ste... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.