Túto kritiku si teda za klobúk nedá
09 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Kandidátka v tohtoročných francúzskych prezidentských voľbách Marine Le Penová (Národné združenie) verí, že Rusko nezaútočí na Ukrajinu. Ostro skritizovala prezidenta Emmanuela Macrona, že na svojom diplomatickom turné v Moskve a Kyjeve nedosiahol vôbec nič na vyriešenie ukrajinskej krízy, informuje interfax.ru.

Neverím v inváziu

„Neverím v ruskú inváziu na Ukrajinu. Vôbec neverím, že Rusko chce dobyť Ukrajinu," – povedala pre rozhlasovú stanicu Europe 1 lídra francúzskej pravicovej strany Marine Le Penová.

Chladné prijatie

Podľa jej názoru bolo prijatie Macrona ruským prezidentom Vladimírom Putinom „tak chladné, že si ho nebolo možné nevšimnúť“.

„Emmanuel Macron neprišiel (do Ruska a na Ukrajinu) ako francúzsky prezident, ale ako drobný garant NATO a Európskej únie,“ - skonštatovala Le Penová.

Pravda alebo klamstvo?
Kremeľ označil za nesprávne informácie, že prezidenti Ruska a Francúzska uzavreli dohodu o deeskalácii situácie okolo Ukrajiny. Poznamenal, že Putin vyzval Zelenského, aby implementoval Minské dohody, a tiež povedal, že Rusko je „pripravené... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Je to lož

Le Penová na margo vyhlásenia francúzskeho prezidenta, že „zabezpečil, aby nedošlo k zhoršeniu a eskalácii", povedala: „Jediným problémom je, že ide o lož, ktorú Kremeľ okamžite vyvrátil."

Zlé vzťahy

Kandidátka na francúzskeho prezidenta si myslí, že diplomatické vzťahy medzi Francúzskom a Ruskom sú „veľmi zlé už mnoho rokov“. Takéto napätie vo vzťahoch medzi stranami podľa Le Penovej súvisí s účasťou Francúzska v integrovanom velení NATO. Francúzska politička je za odchod krajiny z Aliancie.

„Francúzsko už nevyzerá ako arbiter, akým vždy bolo (...), a bola by som rada, keby sa ním opäť stalo, práve pri napätí, ktoré môže vzniknúť," – vysvetlila.

Čo sľubuje Le Penová, keď vyhrá prezidentské voľby?
Prezidentská kandidátka pravicovej strany Národné zhromaždenie Marine Le Penová sa zaviazala, že ak vyhrá prezidentské voľby, Francúzsko vystúpi z NATO. Jej prejav k voličom v Remeši odvysielala BFM.TV, informuje iz.ru. Podľa prezidentskej... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Katastrofálny výsledok

Medzinárodný výsledok Macronových aktivít ako prezidenta označila La Penová za katastrofálny a verí, že ako budúca prezidentka Francúzska by si mohla vybudovať dobré vzťahy s Ruskom.

Le Penová si myslí, že ukrajinská „kríza sa môže stať nebezpečnou“ a situácia sa „zhorší“.

Prirovnanie ku kubánskej kríze

V ukrajinskej kríze vidí čiastočne paralelu s kubánskou krízou. „V kubánskej kríze to bolo rovnaké: Spojené štáty nechceli byť v dosahu rakiet, a to spôsobilo krízu. Myslím si, že Spojené štáty musia konať tak, aby nedovolili provokácie, ktoré by mali za následok studenú vojnu,“ – tvrdí francúzska politička.

Prítomnosť ruských vojenských síl a prostriedkov na ukrajinskej hranici vysvetlila aj tým, že Západ kedysi porušil ústne dohody s Ruskom o nerozširovaní NATO na východ, uzatvára interax.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Odkaz politológa: „Je nutné rozpustiť nepotrebné NATO a vzkriesiť OBSE“
Názor Alexandra Rahra Nemecký politológ Alexander Rahr vyzval nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby sa zamyslel nad rozpustením NATO kvôli tomu, že Severoatlantická aliancia nezvláda svoju úlohu zaistiť bezpečnosť v Európe. Komentár uverejnili... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.