Primátorka Sliača: S USA to môže dopadnúť ako so sovietskymi vojskami!
09 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Obranná dohoda s USA sa riešila neuveriteľne rýchlo! Hovorí to primátorka Sliača Ľubica Balgová. Je sklamaná, že vládni predstavitelia ani hlava štátu nepočúvajú hlas ľudu. Ako by dopadla referendum v Sliači?

Na Slovákov kašlú

Parlamentní poslanci odsúhlasili zmluvu o obrannej dohode s USA, no primátorka je sklamaná. "Vnímam to veľmi negatívne, lebo podpis tej dohody sa enormne zrýchľuje. Udivuje ma, že nikto z predstaviteľov vlády, ale ani pani prezidentka neberú do úvahy protesty a nesúhlasné stanoviská občanov,“ hovorí Balgová pre denník Pravda.

„To nie sú len nacionalistické strany, ktoré vykrikujú, že tu nechceme americkú základňu. Sú to aj obyčajní, radoví ľudia z celého Slovenska, ktorí s tým nesúhlasia,“ podčiarkla s tým, že so svojou nespokojnosťou sa mnohí obracajú na ňu.

„Žiaľ, ako predstaviteľka miestnej samosprávy len môžem napísať svoje stanovisko a posunúť ho ďalej. Zo svojej pozície s tým ale nedokážem nič urobiť,“ tvrdí.

Drvivá väčšina je proti

To, že drvivá väčšina je proti, podľa nej dokazuje aj anketa, ktorú zverejnila na sociálnej sieti. „Súhlasíte s rozmiestnením a prevádzkou vojenských základní a obranných zariadení Spojených štátov amerických na území Slovenskej republiky?“ znela otázka, ktorú si vraj „požičala“ od jedného z parlamentných poslancov. „Pripravil si ju na rokovanie parlamentu, ktoré malo byť 1. februára. Žiaľ, nakoniec sa neuskutočnilo,“ poznamenala Balgová.

NR SR ODSÚHLASILA DOHODU O OBRANNEJ SPOLUPRÁCI S USA
Národná rada (NR) SR v stredu odsúhlasila dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/09/aktualne-hlasovanie-o-zmluve-s-usa Pomáhame si navzájom Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Ivan Mihale

Pokračovala, že do tohto jej prieskumu sa zapojilo viac ako 5 400 ľudí. Rozdiel medzi „za“ a „proti“ bol obrovský. Súhlas dalo najavo len niečo vyše sto občanov, zvyšné tisícky mali opačný názor.

Nálady v spoločnosti by mala prezidentka zvážiť

„Myslím si, že tie nálady, ktoré v spoločnosti sú, by mala pani prezidentka zvážiť,“ povedala primátorka. Vzápätí spomenula, že na Slovensku sa hovorí o niekoľkých petíciách, ktoré by mali podnietiť vypísanie referenda proti dotknutej dohode. V Sliači tiež chystajú jednu svoju. 

Upozorňuje, že ide o dohodu, ktorá ovplyvní všetkých Slovákov. „Vidíme v tom paralelu s rokom 1968. Vtedy sme boli naklonení na východ, tak sme si pozvali spojencov odtiaľ. Teraz sme naklonení k západu a pozývame si ich. O tridsať rokov to môže dopadnúť presne tak ako so sovietskymi vojskami,“ podotkla.

Bitka poslancov v parlamente má následky: Ukrajina žiada OSPRAVEDLNENIE!
Šéf diplomacie sa musí riadne hanbiť! Poslanci sa toťiž priamo pred rečníckym pultom v parlamente pobili o štátnu vlajku Ukrajiny! Veľvyslanectvo Ukrajiny na Slovensku teraz žiada ospravedlnenie za dehonestujúce správanie sa viacerých poslancov k... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.