Nechcelo ustúpiť, príde o milióny
09 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Poľsko do 10 dní príde o peniaze z európskych fondov. Môžu za to pokuty za povrchovú hnedouhoľnú baňu Turów, informujú novinky.cz.

Európska komisia začala kompenzačnú procedúru, aby odpočítala nezaplatené poľské pokuty za rozšírenie bane Turów, uviedol hovorca Európskej komisie Balasz Ujvari. Komisia už zaslala Varšave oznámenie. Odpočítanie sa vykoná do desiatich dní.

Prvýkrát

Je to prvýkrát, čo Komisia použije tento nástroj, ide teda o precedens. Kompenzácia začne na sume 15 miliónov eur, pokuta ale dosiahla až 60 miliónov.

„Vykonaním započítania Komisia plní svoju zákonnú povinnosť vyberať finančné sankcie uložené súdom prvého stupňa v súlade s jeho nariadením z 20. septembra 2021,“ - uviedol Ujvari.

Pokuty Poľsku uložil Európsky súdny dvor v spore s Českou republikou kvôli bani Turów na česko-poľských hraniciach. Súd vymeral Poľsku pokuty vo výške 500 tisíc eur denne. Od 20. septembra 2021 do 17. januára 2022 Poľsko dostalo tri platobné výmery, ani raz však nezaplatilo.

SPOR o poľskú reformu súdnictva: Duda sa obrátil na EÚ - odborníci sa obávajú, že ide o FINTU
Blíži sa posun v dlhodobom spore medzi Poľskom a EÚ o poľskú reformu súdnictva? Poľský prezident Andrzej Duda navrhuje zrušiť disciplinárnu komoru, ktorá je v centre sporu. Odborníci však tvrdia, že Dudova ponuka je len priehľadnou fintou, píše... Čítať ďalej
05 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pokuty zostali

Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že spor s Českom sa skončil a voči odpočítaniu peňazí sa odvolá. Stanovisko Európskej komisie je však jasné.

Stiahnutím žaloby zo strany Českej republiky na Európskom súdnom dvore konanie končí, ale pokuty, ktoré narástli od 20. septembra, bude musieť krajina zaplatiť, dodávajú novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Už dorazili
Do Poľska dorazili prví americkí vojaci, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO uprostred napätia medzi Západom a Ruskom, informuje portál novinky.cz. Americkí vojaci pristáli na letisku Jasionka neďaleko Rzeszowa na juhu Poľska. Jednotky sú... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.