Už dorazili
06 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Do Poľska dorazili prví americkí vojaci, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO uprostred napätia medzi Západom a Ruskom, informuje portál novinky.cz.

Americkí vojaci pristáli na letisku Jasionka neďaleko Rzeszowa na juhu Poľska. Jednotky sú súčasťou reakcie Západu na desaťtisíce ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach. Západ sa obáva možnej ruskej invázie na Ukrajinu, ale Moskva takéto plány odmieta.

Špeciálna jednotka

Podľa poľského ministerstva obrany sa očakáva, že do krajiny čoskoro dorazí približne 1 700 amerických vojakov z 82. výsadkovej divízie. Špeciálna jednotka so sídlom v Severnej Karolíne v USA slúži na strategické operácie a jej príslušníci sú podľa jej prezentácie schopní vyraziť do akcie kdekoľvek na svete do 18 hodín od požiadania.

Opevnenie hraníc: Poľsko sa uzatvára - nevyhnutnosť alebo „hlúposť"? (VIDEO)
Poľsko buduje zábrany na 186 kilometroch svojej štátnej hranice s Bieloruskom. Environmentalisti tvrdia: je to hlúposť, píše de.euronews.com. Majú byť vysoké päť metrov a podľa vlády vo Varšave majú zabrániť nepovolenému prekračovaniu hraníc -... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

4 500 amerických vojakov

V Poľsku je už v súčasnosti nasadených približne 4 500 amerických vojakov, a to v rámci Severoatlantickej aliancie a na základe bilaterálnych americko-poľských dohôd.

Požiadavky Moskvy odmietli

Koncom minulého roka Moskva okrem iného vyzvala Washington, aby sa zaručil, že nedovolí ďalšie rozširovanie NATO na východ, ukončil vojenskú spoluprácu s bývalými sovietskymi republikami, stiahol jadrové zbrane z Európy a nerozmiestňoval útočné zbrane, ktoré by mohli ohroziť Rusko. USA a NATO odmietli požiadavky Ruska a posielajú do regiónu ďalšie jednotky, uzatvára portál novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

SPOR o poľskú reformu súdnictva: Duda sa obrátil na EÚ - odborníci sa obávajú, že ide o FINTU
Blíži sa posun v dlhodobom spore medzi Poľskom a EÚ o poľskú reformu súdnictva? Poľský prezident Andrzej Duda navrhuje zrušiť disciplinárnu komoru, ktorá je v centre sporu. Odborníci však tvrdia, že Dudova ponuka je len priehľadnou fintou, píše... Čítať ďalej
05 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.