A odkiaľ ešte?
09 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Japonská vláda sa rozhodla presmerovať časť skvapalneného zemného plynu, ktorý nakupuje, do Európy, ak ukrajinská kríza povedie k prerušeniu dodávok z Ruska, informuje interfax.ru.

K takémuto rozhodnutiu prišlo po prijatí žiadosti od Spojených štátov.

Z Japonska

O objeme a možnom načasovaní dodávok ale japonská strana ešte nerozhodla. Jasné nie je ani to, aký plyn na to Japonsko použije, či zo zásob, alebo pošle do EÚ časť LNG, ktorá je na to určená podľa zmluvy. Rozhodnúť o tom sa má čoskoro.

Americká administratíva, ktorá sa obávala zníženia dodávok ruského plynu do Európy v prípade zhoršenia situácie okolo Ukrajiny, sa obrátila na najväčších odberateľov plynu a požiadala ich o zníženie nákupov, aby sa mohol plyn presmerovať do Európy

Tím Joea Bidena na čele s poradcom ministerstva pre energetickú bezpečnosť Amosom Hochsteinom podľa neho rokuje okrem iných s Čínou, Japonskom, Južnou Kóreou a Indiou.

Dôsledky ponesú Európania, nie USA
Francúzsky minister financií hospodárstva a financií Bruno Le Maire označil spustenie plynovodu Nord Stream 2 za východisko z krízy s Ruskom. Povedal to pre rozhlasovú stanicu France Inter, informuje ria.ru. Americký prezident Joe Biden už skôr... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

... aj z Afriky

Biely dom tiež požiadal producentov plynu vrátane Kataru, Nigérie, Egypta, Líbye a spoločností pôsobiacich v Alžírsku, aby v prípade vyhrotenia situácie okolo Ukrajiny zvýšili produkciu.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už skôr uviedla, že EÚ rokuje o dodávkach plynu do Európy s USA a ďalšími krajinami v súvislosti s obavami Bruselu z vyhliadok na export plynu z Ruska.

Spoľahlivý dodávateľ

Moskva popiera, že by Gazprom mohol porušovať predchádzajúce dohody o dovoze plynu, a pripomína, že Rusko bolo vždy spoľahlivým dodávateľom energie, uzatvára interfax.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Nemecko medzi dvoma mlynskými kolesami (Fabian Busch)
Komentár Fabiana Buscha (GMX) Nemecko stojí medzi Nord Stream 2 a sankciami. O protichodné názory nie je núdza. Kým ministerská predsedníčka Meklenburska-Predného Pomoranska Manuela Schwesigová a bývalý kancelár Gerhard Schröder svorne presadzujú... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.