Počet obyvateľov Zvolena klesol
04 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Počet obyvateľov Zvolena klesol za desať rokov o viac ako 1500.

V meste žilo v momente Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021, výsledky ktorého zverejnil Štatistický úrad SR, 40.637 obyvateľov.

Ako pre TASR uviedol zvolenský hovorca Martin Svatuška, v roku 2011 malo mesto 42.213 obyvateľov.

„Úbytok obyvateľstva zaznamenávajú prakticky všetky mestá mimo Bratislavy. Už z toho je zrejmý všeobecný trend sťahovania sa obyvateľov za lepšími ekonomickými podmienkami,“ reagoval s tým, že ďalším faktorom je nižšia pôrodnosť a vyššia úmrtnosť.

Predseda Smeru - SD: Príďte na protest proti DCA. Tento raz celá opozícia
Róbert Fico, predseda strany Smer - SD, opäť pozýva na protest pred Národnú radu Slovenskej republiky. Bude sa konať 8. februára o 17.00 pri soche Alexandra Dubčeka. V tento deň má parlament prerokovávať obrannú dohodu medzi USA a Slovenskom.... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Stúpa úmrtnosť

„Napríklad, vo Zvolene sa síce počet narodených detí výraznejšie nemení, úmrtnosť však stúpa. Trendom posledných rokov je tiež sťahovanie obyvateľov z miest do okolia, čo je zrejmé aj z nárastu obyvateľov niektorých obcí v okolí Zvolena,“ podotkol.

Z celkového počtu ľudí vlani v meste žilo o niečo viac žien (52,76 percenta) ako mužov (47,24 percenta). Najväčšia skupina u mužov boli obyvatelia vo veku 43 rokov (372), u žien vo veku 66 rokov (372).

Svatuška začiatkom tohto roka TASR informoval, že v uplynulom roku sa vo Zvolene narodilo 383 detí, čo je o 14 viac ako rok predtým. Dievčat bolo 199 a chlapcov 184. Podľa neho vlani sa do Zvolena prisťahovalo 465 ľudí a odišlo 710. Zo štatistiky pohrebov vyplýva, že oproti roku 2019 sa ich počet vo Zvolene zvýšil o 50 percent v roku 2020 a o 70 percent v roku 2021.

B. Kollár dostal exkluzívnu ponuku, ak Sme rodina nezahlasuje za DCA
Podpredseda Smeru - SD Ľuboš Blaha na svojom facebookovom profile reagoval na video R. Fica, v ktorom vyzýval na účasť na proteste 8. 2. o 17.00. V ten deň totiž má NRSR rokovať o prijatí kontroverznej obrannej dohody medzi USA a Slovenskom. V... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.