Bola odcudzená vzácna relikvia pápeža Jána Pavla II.
31 | 01 | 2022 I Norbert Pančík

Počas víkendu 8. – 9. Januára ukradli z Baziliky Najvätejšieho Srdca Ježišovho vo francúzskom Paray – le – Monial relikviu svätého Jána Pavla II. Odcudzená relikvia bola uložená v Kaplnke svätého Blažeja. Bližšie informácie prinášajú Katolícke noviny.

Odcudzený bol kus látky s krvou Jána Pavla II.

„Bol to kus látky s krvou Jána Pavla II. zachovaný z útoku z 13. mája 1981, ktorý nám v  roku 2016 venoval krakovský arcibiskup, kardinál Stanisław Dziwisz,“ uviedol otec Lagrange, farár farnosti, ktorá sa preslávila zjavením Pána Ježiša a svätej Margite Márií Alacoque koncom 17. Storočia.

„Som pobúrený a hlboko zarmútený rovnako ako všetci farníci a ľudia spojení so svätyňou.“ Relikvia bola naposledy videná v piatok večer. V nedeľu popoludní si jeden z veriacich uvedomil, že chýba.

„Zlodeji sa správali dosť opatrne, nič nevyrabovali, len prešli cez zábranu a zdvihli sklenenú guľu, aby vzali relikviár, hoci bol zapečatený,“ informoval páter Lagrange

„Keď farník videl prázdnu sklenenú guľu v kaplnke, najprv si myslel, že som relikviu odniesol sám, a čakal, kým sa v pondelok vrátim z dovolenky, aby sa ma opýtal, čo som s ňou urobil.“ Až neskôr vysvitlo, že bola relikvia odcudzená.

Nie je známe čo urobili zlodeji s relikviou

„Okamžite som informoval políciu. Prišli v stredu 12. januára a z gule odobrali odtlačky prstov. Odovzdali ich do laboratória v Mâcone. Analýzy stále prebiehajú.“ Obavy farského spoločenstva vyvoláva skutočnosť, že nie je známe, čo urobili zlodeji s relikviou.

„Bola v mosadznom relikviári bez väčšej hodnoty, takže to, čo bolo skutočne cenné, bola samotná relikvia. Páchatelia krádeže ju môžu predať do zahraničia, ale predovšetkým sa obávame, že by mohla byť použitá na okultné alebo dokonca satanistické praktiky,“ hovorí farár z Paray-le-Monial

Zamyslel sa taktiež nad zaujímavou zhodou okolností s krádežami kalichov a hostií či likvidáciou sôch, ktoré sa stali v ten istý víkend aj v iných kostoloch. To, či existuje medzi týmito činmi súvis, ukáže vyšetrovanie.

Fancúzsky minister vnútra Gérald Darmanin avizoval, že po sérií vandalských útokov vyčlení štyri milióny eur na kvalitnejšiu ochranu kostolov pred kriminálnymi útokmi. V roku 2021 bolo zaznamenaných vo Francúzsku.Píše sa v závere.

Slovenským klamárom - Bulhari začali proces vypovedania dohody s USA
„Predložili sme návrh uznesenia Národnému zhromaždeniu, aby Rada ministrov okamžite začala podnikať kroky na ukončenie platnosti dohody medzi vládou Bulharskej republiky a vládou USA o obrannej spolupráci, podpísanej 28. apríla 2006, s s ročnou... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.