Vojnoví štváči pripravujú Európu na energetickú samovraždu
28 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Európskym idiotom, vrátane tých našich, rinčiacich zbraňami a veľkohubými vyjadreniami o sankciách proti Rusku sa už vysmieva aj americká spravodajská agentúra Bloomberg.

Bloomberg: Európa stratí v prípade ropných sankcií oveľa viac ako Rusko, odstavte si vaše naftiaky pekne do garáže! Asi tak vyznieva článok na webe tass.ru.

Bloomberg LP je americká spoločnosť založená v roku 1981 bývalým newyorským starostom Michaelom Bloombergom za pomoci Thomasa Secundu. Firma poskytuje finančné služby, informácie o dianí na burzách cenných papierov, komoditných burzách a pod; vlastní tiež spravodajskú televíznu spoločnosť Bloomberg TV.

Klamstvá, hoaxy, zavádzanie?

V posledných rokoch EÚ „neznížila svoju závislosť od ruskej ropy“, píše agentúra s odvolaním sa na správu britskej analytickej firmy Vortexa.

Vážne sankcie na ruský export ropy a plynu sú preto nepravdepodobné. No ak sa tak stane, Európa stratí oveľa viac ako Rusko. K tomuto záveru dospeli experti britskej analytickej spoločnosti Vortexa.

Malá lekcia vojnovým štváčom

„Približne 34 % námorného dovozu ropy do Európy v minulom roku pochádzalo z Ruska a v prípade zníženia dodávok týchto energetických zdrojov budú najviac ohrozené rafinérie v Taliansku, Holandsku, Španielsku a Francúzsku,“ Cituje podľa tass.ru Bloomberg analytikov.

Pre Európu bude mimoriadne ťažké nahradiť objemy a kvalitu ropy, stratené v dôsledku zastavených dodávok z Ruska. To naopak veľmi ľahko nahradí stratený európsky trh. V extrémnom scenári bude musieť Európa nájsť východisko, aby sa vyhla strate asi 2,4 milióna barelov denne. 

Pripravte sa na x-násobné ceny nafty!

"Nedostatok ruskej ropy v Európe bude len umocnený nedostatkom motorovej nafty z Ruskej federácie. „Dnes je najväčším dovozcom ruskej motorovej nafty: v roku 2021 EÚ predstavovala viac ako 85 percent všetkého ruského námorného exportu." varuje Bloomberg.

"Európa by v prípade sankcií "potrebovala vyplniť medzeru v naftovom palive vo výške približne 780 000 barelov za deň, no v skutočnosti je tento objem ešte vyšší ako všetky súhrnné toky motorovej nafty do Európy zo Severnej Ameriky, Stredného východu a Ázie."

Akékoľvek výrazné sankcie na vývoz ruskej ropy a plynu sú pánovanou ekonomickou samovraždou. Ak by sa tak stalo, Európa by stratila oveľa viac ako Ruská federácia,“ uvádzajú experti Vortexa podľa informácií webu tass.ru.

Ján Čarnogurský: Kaviareň sa vyhráža
Advokát, dlhoročný disident, zakladateľ a prvý predseda KDH, bývalý premiér SR k aktuálnej téme: "Dohoda o tzv. obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi vyvolala vlnu nesúhlasu a odporu po celom Slovensku." "Vo viacerých mestách... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

________________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.