Hlas - SD: Ľudia nie sú excelovská tabuľka
28 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Gastro sektor urgentne potrebuje pomoc štátu - to bola téma dnešnej tlačovej besedy v Košiciach, ktorou lídri strany Hlas-SD zavŕšili trojdňovú cestu po Slovensku. 

V plnej sile

Práve cestovný ruch a gastro sektor je ten, ktorého sa korona kríza a reštrikcie či opatrenia v nej, dotkli v plnej sile. V Košiciach sa dnes predstavitelia Hlasu-SD stretli so zástupcami gastrosektoru, ale aj s prvovýrobcami v potravinárskej sfére. "Musím skonštatovať, že tá situácia je veľmi vážna." Otvára TB Peter Pellegrini. Vyjadril vážne obavy zo začiatku inflačnej špirály na Slovensku. 

Potreba zásadných opatrení

"V prípade, ak vláda neprijme zásadné opatrenia, ktoré zabrzdia rast cien, budeme svedkami naozaj špirály, ktorá vyvolá tlak na zvyšovanie miezd, aby ľudia dokázali tieto ceny platiť. To následne vyvolá zvýšené náklady podnikateľov, ktorí budú musieť zase len zvyšovať ceny." Vysvetlil predseda Hlasu s tým, že neúmerne sa zvýšia ceny aj za obalové materiály, či pohonné hmoty. "To sú všetko faktory, ktoré budú mať neblahý vplyv na ceny tovarov a služieb pre obyvateľov." Kým ostatné krajiny robia opatrenia na zníženie dopadov vysokých cien energií na obyvateľstvo, Slovensko podľa P. Pellegriniho neurobilo vôbec nič. Preto vyzval vládu na niekoľko vecí. Pripomenul vláde, že veľké množstvo obyvateľov Slovenska infláciu nemusí zvládnuť.

Chmelár o zvrátenosti v politickej propagande
Politológovi a historikovi Eduardovi Chmelárovi tentokrát udrela do očí politická propaganda, do ktorej boli zatiahnuté deti. Práve to považuje za zvrátenosť Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Eduard Chmelár sa vyjadril na... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Dva zásadné návrhy

Hlas už druhýkrát predložil do parlamentu opatrenia, ktoré sa týkajú výšky DPH. Pre gastro by mala klesnúť na 5 percent a od budúceho roka by mala byť tak, ako pri hotelových službách vo výške desať percent. "Táto úprava umožní reštauráciám zachovať ceny tak, aby ich nebolo treba zvýšiť, ale pomôže im absorbovať všetky tlaky na zvýšenie cien energii, či potravín a surovín, ktoré musia nakupovať. Ak sa toto nestane, strata slovenského gastra sa bude extrémne prehlbovať, až budú ďalšie a ďalšie podniky zamestnávajúce ľudí v tomto segmente, krachovať." 

Druhou zásadnou vecou je rekordný nárast cien potravín. "Dnes ceny základných potravín rastú skokovo z týždňa na týždeň a mesiac čo mesiac si budeme môcť dovoliť nakúpiť menej, ako mesiac pred tým." Konštatuje P. Pellegrini.

Vyzval preto vládu, aby možno dočasne výrazne znížila DPH na slovenské potraviny tak, "aby sa táto podieľala na možnosti absorbovať tlak na zvyšovanie cien potravín a aby ceny potravín pre slovenské domácnosti prestali rásť." 

Ľudia si zaslúžia, aby vláda niečo robila

"Odhoďte politické tričko a hlasujte tentokrát nie podľa toho, kto zákon do parlamentu predložil,  ale aby hlasovali podľa toho, čo v zákone je. Návrh, ktorý predstavil Hlas je čisto technická záležitosť, ktorá nepomôže politickej strane, ale ľuďom." Vyzval P. Pellegrini koaličných kolegov: "Ak to nechcete spraviť, pretože návrh je z dielne Hlasu, predložte  vlastný. Konečne ale niečo robte."

Prítomnosť vojsk NATO na Slovensku! Čo hovoria politici?
Koaličné strany OĽANO a Sme rodina sa budú otázkou prítomnosti vojsk NATO na Slovensku v súvislosti so situáciou na Ukrajine zaoberať až vtedy, ak taká ponuka príde. Čo hovoria iné strany? Veronika Remišová Líderka Za ľudí Veronika Remišová by... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
 

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.