Česi bez okolkov: "Slovenské Palermo"
28 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Dokonca - "pokračovanie slovenského Palerma"? Nastoľuje nad záhadnou smrťou niekdajšieho šéfa vojenskej rozviedky Petera Bučku nie iba jeden otáznik český web echo24.cz.

"O smrť bývalého náčelníka Vojenskej spravodajskej služby sa na Slovensku zaujíma Národná kriminálna agentúra (NAKA)." Ale nielen ona.

"Zatiaľ nie je jasné, či išlo o vraždu alebo samovraždu." pripomína po štyroch dňoch s odvolaním sa na názory odborníkov český web echo24.cz, kým na Slovensku sa už hodinu po náleze v médiách tzv. "hlavného prúdu" vytvorila ako jediná možná teória vraždy. "Petera Bučku našiel obeseného na strome v utorok popoludní náhodný okoloidúci na kraji Bratislavy blízko kameňolomu v Devíne, mal zviazané ruky." Začína sumarizovať doteraz známe okolnosti echo24.cz.

Divné okolnosti

"Kriminalisti zrejme preverujú aj verziu, či jeho smrť mohla byť násilná." Po celé 90. roky minulého storočia sa Peter Bučka pohyboval v popredí slovenského vojenského spravodajstva a dva roky službu viedol. Neskôr sa stal poradcom ministra obrany a pracoval aj na ministerstve hospodárstva. "Okrem vyšetrovateľov z NAKA mal na miesto doraziť podľa denníka Pravda osobne aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, čo napovedá viac o závažnosti celej situácie." Všíma si echo24.cz pozoruhodnú skutočnosť na prípade, ktorú, naopak, ignoruje slovenský mainstream.

Polícia sa nevyjadruje, konšpirátori áno 

Slovenská polícia zatiaľ žiadne podrobnosti neoznámila. "Viac o príčine smrti by mali povedať až výsledky pitvy a dôkazy zaistené na mieste forenzným tímom." znie trizvy názor českého publicistu.

"Osobitnú pozornosť však vzbudili slová slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa" o tom, že sa mal niekdajší vysoko postavený generál pohybovať aj v skupine okolo kontroverzného podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý čelí obvineniu v niekoľkých korupčných kauzách a pred týždňom bol znovu vzatý do väzby, kde predtým bol ,5 roka kvôli obavám z ovplyvňovania iného vyšetrovania. (Naď je podľa všetkého už aj v Českej republike považovaný za... doplňte si sami, pozn. red. HD.)

Šándor: Ak sa potvrdí podozrenie, je to neprijateľné

So zosnulým spravodajcom sa poznal osobne z čias svojho pôsobenia v tajných službách aj bývalý náčelník českého Vojenského spravodajstva a bezpečnostný expert, generál Andor Šándor. „Poznám ho ešte z doby Československa. Potom patril k tej skupine, ktorá zakladala vojenskú spravodajskú službu po rozpade federácie. V rokoch 98 a 99 tej službe šéfoval. Ja som sa s ním párkrát vtedy stretol, keď sme mali spoločné rokovania v rámci spravodajskej služby,“ spomína podľa portálu echo24.cz Šándor.

Podľa Šándora zatiaľ skutočnosti napovedajú tomu, že by mohlo ísť o popravu. „Fakt, že pri tom bol špeciálny prokurátor Lipšic, človek, ktorý sa pohybuje v kauzách, ktoré odkrývajú všetky korupčné škandály zasahujúce prepojenie politiky, biznisu, polície, tajných služieb, je tiež čohosi dokladom,“ hovorí. Súhlasí však, že treba počkať najmä na správy z pitvy.

Mainstream čakať nemusí, mainstrem všetko vie

„Niekto je zrejme nervózny,“ hovorí podľa echo24.cz napríklad ďalej menovaný slovenský novinár. "Komentátor a investigatívny novinár zo serveru Aktuality.sk Marek Vagovič, ktorý predtým spolupracoval aj so zastreleným Jánom Kuciakom, povedal, že na závery je ešte veľmi skoro. Neobjasnenie prípadu by podľa neho znamenalo, že sa Slovensko posunie na úroveň totalitných režimov." „Prípad pána Bučku vzbudzuje množstvo otázok, pričom polícia ho vyšetruje ako podozrenie z úkladnej vraždy... Zároveň však platí, že od momentu, keď sa začali na Slovensku dôsledne preverovať korupčné kauzy s politickým pozadím, došlo k viacerým samovraždám – a teraz, zdá sa, aj k vražde. Niekto je zrejme veľmi nervózny, pretože môže ísť o veľké peniaze, majetky, moc, vplyv a beztrestnosť." Cituje Echo24.cz sovenského novinára, ktorý zjavne nemá problém vedieť viac ako polícia, NAKA, či český generál, špička v prostredí tajných služieb.  

Toto je predsa len celkom iné! Tu ide o dieťa opozičníka!
Nezaradený poslanec Tomáš Taraba (Život - národná strana) adresuje pani prezidentke veľmi zaujímavú výzvu. Nevedno, ako reaguje ona, zato reakcie diskutujúcich sú veľmi zaujímavé. Status poslanca Tarabu Má síce len poldruha riadka, ale jeho... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Eka Balašková

___________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.