V Pekingu bolo 34 pozitívnych, otestujú 2 milióny ľudí
24 | 01 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Predstavitelia čínskej metropoly Peking v nedeľu oznámili, že na koronavírus otestujú dva milióny obyvateľov mestskej časti, v ktorej zaznamenali malé ohnisko infekcie. Informuje o tom agentúra AFP.

Oznámenie prišlo necelé dva týždne pred začiatkom zimných olympijských hier v Pekingu. V hlavnom meste za posledný týždeň zaznamenali 34 prípadov nákazy, šesť z nich v obvode Feng-tchaj v južnej časti mesta, kde v nedeľu začínajú testovať všetkých tamojších obyvateľov.

Počty infikovaných hlásené Čínou sú mimoriadne nízke v porovnaní s mnohými inými krajinami. Viaceré menšie ohniská po Číne sú však skúškou jej prísnej stratégie "nulovej tolerancie" covidu, od ktorej tamojšie úrady neupúšťajú ani v čase, keď sa zvyšok sveta postupne znovu otvára.

Pekinské olympijské hry sa začínajú 4. februára a do krajiny už prichádzajú zahraniční delegáti, pracovníci médií a niektorí športovci.
V snahe zamedziť šíreniu koronavírusu Čína uzatvára olympiádu do striktne kontrolovanej "bubliny", kde budú tisíce účastníkov oddelené od miestneho obyvateľstva.

Rakúsko sa bruselskému sankčnému šialenstvu stavia na zadné
Rakúsko od bruselských sankčných fanatikov žiada, aby sankcie voči Rusku boli zúžené. Rakúskej ekonomike škodia. Protiruské sankcie Európskej únie by sa nemali týkať napríklad dodávok ruského plynu. V rozhovore, ktorý zverejnil týždenník Die... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ivan Brožík