Poslanec Sme rodina predloží návrh na zmiernenie zdražovania. Koalícia nesúhlasí!
24 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Ceny potravín v obchodoch rastú. Problémom sa zaoberajú aj politici, ktorí sa zhodujú v tom, že musia prísť s náhlym a so zásadným riešením. Už včera bolo neskoro. V tom, ako by mala celá pomoc občanom vyzerať, však spoločnú reč zatiaľ nenašli. Informoval Plus jeden deň.

Je pravda, že rekordnému zdražovaniu čelia všetky európske štáty, avšak vlády susedných krajín na rozdiel od nás už zasiahli. Maďarsko sa rozhodlo regulovať ceny vybraných produktov, susedné Poľsko zase zaviedlo nulovú DPH takmer na všetky potraviny a zlacňuje tiež benzín.

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska: TIETO opatrenia by mal štát prijať
Daňové úľavy na potraviny prijaté okolitými krajinami by slovenská vláda nemala podceniť. Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) v reakcii na aktuálnu diskusiu okolo rastúcich cien potravín a opatrení, ktoré by... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Orgány mali už dávno reagovať na zdražovanie

Aby nedošlo k cezhraničnej nákupnej turistike, mali by aj naše orgány prijať vhodné opatrenia, vyhlásil predseda výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, poslanec Sme rodina Jaroslav Karahuta. Plánuje preto členom výboru predložiť návrh aspoň na päťpercentné zníženie DPH na potraviny.

Návrh poslanca však zatiaľ nemá podporu koaličných partnerov a zdá sa, že svojím postupom ich skôr prekvapil. Odmieta ho najmä liberálna SAS. Diskusia podľa nich už prebieha niekoľko týždňov na úrovni ministerstva financií. Podľa nich je postup poslanca Sme rodina neštandardný. Zmienka o tom, ako sa pomôže občanom a hlavne kedy, samozrejme, chýba.

Opozícia zníženie DPH podporí

Návrh poslanca Karahutu (Sme rodina) o znížení DPH na potraviny by mohol prejsť cez parlament, a to s podporou opozície. Mimoparlamentná strana Hlas, ktorú v Národnej rade zastupuje 11 nezaradených poslancov, výhrady k zníženiu DPH nemá. „Podporíme všetky rozumné návrhy, ktoré pomôžu ľuďom, čiže aj tento. Zároveň dúfame, že koalícia podporí aj náš návrh na zníženie DPH pre gastro,“ uviedol podpredseda Hlasu Richard Raši.

V tom istom duchu sa v sobotu vyjadroval aj predseda najväčšej opozičnej strany Smer Robert Fico: „Ak tento návrh bude hovoriť, že znižujeme DPH na základné potraviny alebo budeme zastropovať niektoré potraviny, alebo zvýšime niečo, aby sme pomohli potravinárom, samozrejme, že to podporíme.“ 

Naozaj sa nemôžeme už len prizerať!
"Nemôžme sa iba pasívne prizerať na to, ako našim občanom stúpajú náklady na zabezpečenie každodenných životných potrieb." Píše aktuálne na sociálnej sieti Jaroslav Karahuta, predseda parlamentného agrovýboru za hnutie Sme - rodina. Nemôžeme sa... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.