Bývalý politický väzeň - "ľudia, nebláznite!"
23 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

"Budeme sa ospravedlňovať za naše náboje pre ukrajinské delá?" Milan Daniel komentuje dodávky českých nábojov pre Ukrajinu, ktorá sa ocitá v konflikte, ktorý nielen ohrozuje mier v Európe, ale predovšetkým zaň už roky platia obyčajní ľudia na Ukrajine.

Milan Daniel je bývalý politický väzeň Štrougalovho režimu. Po roku 1989 krátko viedol okresné noviny, neskôr už ako komentátor publikoval v mnohých periodikách. Napríklad v českých "Lidovkách" a Hospodářských novinách a v Práve. V r. 1998 založil a občianske združenie "Most pro lidská práva", ktorého cieľom bola pomoc emigrantom, ktorí môžu znamenať prínos pre Českú republiku. Daniel je už na dôchodku a žije v Chrudimi.

České granáty pre ukrajinské delá? Nehanbíte sa?

"Česká vláda zvažuje dodať režimu na Ukrajine delostrelecké granáty. Vraj je to reakcia na ruské manévre pri hraniciach s Ukrajinou a virtuálnu, no hojne pretriasanú hrozbu vpádu ruskej armády. „Ukrajina je pre Českú republiku historickým partnerom, s ktorým rozvíjame obrannú spoluprácu a podporujeme jeho cestu k demokracii,“ tvrdí rezortné ministerstvo."

Cesta k demokracii na delostreleckých granátoch - šialenstvo doby tupcov

"Podpora cesty k demokracii formou dodávok delostreleckých granátov, ktoré už boli ukrajinskou armádou či polovojenskými jednotkami mnohokrát vražedne použité na línii prímeria s DLR a LLR (Doneckej a Luhanskej enklávy - pozn. red. HD)? Hnus. Je to ale v línii toho druhu havlovskej politiky, ktorý zrodil pojem humanitárne bombardovanie. Vie snáď niekto, koľko v tejto nezmyselnej vojne medzi Ukrajincami padlo alebo bolo zranených ľudí? Koľko ich bolo vyhnaných zo svojich domovov? Aké astronomické straty priniesla tamojšiemu hospodárstvu?" Pýta sa komentátor Milan Daniel, popri mnohých iných aj priateľ disidenta Petra Uhla.

Strata historickej pamäte?

"Väčšina čitateľov sa pamätá na začiatok konfliktu medzi Ukrajincami na oboch stranách Dnepra, spomenie si určite aj na päťmiliardovú podporu krvavému „majdanu“ v Kyjeve zo strany USA, ktoré ju samozrejme tiež investovali v záujme demokracie, či lepšieho dosiahnutia ruských hraníc. Rusky pritom hovorí (podľa rôznych zdrojov) cca 45 percent Ukrajincov, najviac v Doneckej oblasti a na Kryme. Nečudujme sa, že sa vzopreli novému režimu, ktorého prvým krokom bolo popretie ruštiny ako oficiálneho jazyka a neskôr ustavičná diskriminácia ruštiny a etnických Rusov."

"Ruská menšina, resp. ruskojazyční Ukrajinci, ktorých takmer tri milióny emigrovali do Ruska a ďalšie milióny žijú mimo svojej krajiny, je neopominuteľným faktorom situácie. Drvivá väčšina obyvateľov Krymu „anexy“ polostrova privítala ako návrat domov."

"Demokratická zahraničná politika"

"Ukrajinská strana sa pokúša o návrat svojich (bývalých?) občanov pomocou diel a iných zbraní, akékoľvek rokovania odmieta. Dohody z Minska ignoruje. České ministerstvo obrany jej chce ponúknuť pre tie delá náboje. Skutočne premyslená zahraničná politika." Ironicky pripomína Milan Daniel na webe casopisargument.cz.

Zvrátené túžby

"Režim v Kyjeve túži po členstve v NATO, ktorého vytúženým cieľom by zas zrejme malo byť (možno dočasné?) umiestnenie vojsk aliancie na ruských hraniciach. Nebolo by teda skôr namieste pripomenúť Kyjevu prvý článok atlantickej zmluvy, v ktorom sa hovorí, že strany sa zaväzujú, ako je uvedené v Charte OSN, urovnávať všetky spory, v ktorých môžu byť zúčastnené, mierovými prostriedkami tak, aby nebol ohrozený mier, bezpečnosť a spravodlivosť, a zdržať sa vo svojich vzťahoch hrozby silou alebo použitia sily akýmkoľvek spôsobom nezlučiteľným s cieľmi OSN? Necitujem, vynechávam adjektíva „medzinárodné“ – vo vnútri štátu by predsa malo byť takéto konanie prirodzené dvojnásobne."

Čo by bolo lepšie pre Ukrajincov?

"Dať vyčerpaným Ukrajincom túžiacim po lepšom živote a možnosti o ňom slobodne rozhodovať, ale sužovaným od rozpadu sovietskej ríše zbohatlíkmi, nacionalistami a hlavne cudzími záujmami, právo žiť slobodne. Dať im možnosť stretávať sa slobodne, bez nejakých check pointov, možnosť slobodne voliť, podporenú medzinárodným dohľadom."

"Nech českí politici vysvetlia, ako tomu české náboje pre delá ukrajinského režimu pomôžu. Alebo sa budúci českí potentáti opäť budú Ukrajincom ospravedlňovať (ako prezident Zeman Srbom) za „hanebný postup“ v tom zmysle, že český štát spolupôsobil pri ich vzájomnom vraždení, zraňovaní, podieľal sa na ich vyháňaní z domovov, strese či materiálnych škodách?" Pýta sa českej, ale zjavne nielen českej verejnosti komentátor Milan Daniel.

Mainstream rozpútal hybridnú vojnu, páli zo všetkého, čo má
Hystéria okolo Ukrajiny slúži na vykreslenie Ruska ako smrteľného nepriateľa. A médiá takzvaného hlavného prúdu sú dobre platenými nájomnými žoldniermi v tejto ideologickej vojne. V súčasnej rusofóbnej rétorike však už nemožno nájsť akýkoľvek... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

_____________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.