Ich lži a hoaxy ich môžu dostať až pred súd
20 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

V relácii Braňo Závodský naživo 19. januára odznelo, že v roku 2019 nemal so zmluvou s USA problém ani Ľuboš Blaha. Redaktor dokonca čítal údajný citát o mediálnej bubline.

Informácie, ktoré sa šíria slovenskými médiami uvádza na pravú mieru sám poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha.

To už nie je ani beletria,

píše Ľ. Blaha s tým, že od slovenských médií už zažil všeličo. "Najnovšie dokonca mňa osobne obviňujú, že som vlastne nemal v roku 2019 s dohodou s Američanmi problém. Do popuku. Už desať rokov zo mňa robia ruského agenta, ale keď treba, tak o mne rozširujú, že bojujem za americké základne - rozkošné." Baví sa poslanec Smeru: "Toto je asi tá najabsurdnejšia lož, akú kedy liberálne médiá vypustili. Už musia byť z Fica a Blahu naozaj zúfalí."

Má dobrú pamäť

Našťastie. A tak má možnosť vysvetliť im to. "Začiatkom roka 2019 som bol ako predseda európskeho výboru v ťažkom spore s ministrom Lajčákom ohľadom Bezpečnostnej stratégie SR, pretože som ju považoval za príliš proamerickú a protiruskú. Našťastie sme ju vďaka Robertovi Ficovi a Andrejovi Dankovi zarezali. Vzápätí na to nasledoval ďalší otvorený konflikt s ministerskými úradníkmi - ohľadom dohody o amerických základniach. Vďaka Eduardovi Chmelárovi vtedy presiaklo von, že o niečom takomto sa vraj na úradníckej úrovni vyjednáva - vôbec sme o tom netušili."

Mlčanie z paláca prezidentky je hlasným pohŕdaním občanmi
Prezidentka sa stretla s ministrami obrany a zahraničných vecí k dohode s USA. Mlčanie paláca k téme pokračuje. Hlava štátu sa rozhodla získať celú sériu bobríkov mlčania. Skautka do výkladnej skrine. Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa už stretla... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | TA SR/Ivan Brožík

"Okamžite sme nabehli spolu s Jarom Paškom z SNS a ďalšími poslancami európskeho výboru na MZV a zisťovali sme, o čo ide. Ako predseda eurovýboru som dve hodiny griloval úradníkov na MZV a trval na tom, že žiadne americké základne tu nesmú byť," spomína Ľ. Blaha na udalosti spred dvoch rokov. "Ich verzia bola, že ide len o neoficiálnu komunikáciu medzi nimi a USA a že nič nehrozí a že ak by aj v pôvodnom návrhu USA boli nejaké základne, tak to Slovensko určite odmietne."

Bola to len pracovná verzia a preto im to údajne nemohli odkázať, píše ďalej Ľ. Blaha: "Diskusiu sme potom preniesli na európsky výbor a zavolali si premiéra Pellegriniho a ministra Lajčáka. Medzitým už zasadla koaličná rada a Robert Fico s Andrejom Dankom rozhodli o tom, že dohodu s USA zarežú. Na výbore teda tak Pellegrini, ako aj Lajčák zdôraznili, že žiadne základne nehrozia. Ergo - vyhrali sme."

Pripomína, že po skončení zasadnutia výboru povedal: "Pán predseda vlády (Pellegrini) potvrdil a rovnako aj minister zahraničných vecí - žiadne základne, žiadni cudzí vojaci a žiadne zmluvy, ktoré by narúšali suverenitu Slovenska." Pre mňa ako ľavičiara to bolo veľké víťazstvo. V koalícii bola aj pravicová strana Most-Híd, ktorá na dohodu s USA silno tlačila. Našťastie SMER a SNS ju odmietli."

Majú čisté svedomie

"Na predmetnom eurovýbore som svoj odpor k akejkoľvek takejto dohode s USA neskrýval, citujem z prepisu od Aktualít.Sk: "Predseda parlamentného výboru Ľuboš Blaha ... prirovnal možné podpísanie zmluvy k sovietskej okupácii Československa. „Ak bude možnosť zastaviť takýto americký návrh, budem prvý, kto tak urobí," vyhlásil Blaha." Dostal som najvyššie politické garancie, že žiadni americkí vojaci tu nebudú. Dohoda s USA bola zarezaná a to pre mňa bolo kľúčové." Prízvukuje Ľ. Blaha. MZV podľa neho odmietlo návrh zmluvy zverejniť s odôvodnením, že kým sa rokuje, nemôžu nič zverejňovať, lebo by s nimi už nikdy žiaden medzinárodný partner nerokoval. 

A. Belousovová: Namiesto dialógu rinčia zbraňami
Hoci sa cesta generálneho prokurátora do Moskvy uskutočnila už pred pár dňami a vyvolávala "vášne" v rámci celého politického spektra, naša pani prezidentka sa s vyjadrením neponáhľala. Na toto jej vyjadrenie čakala aj predsedníčka NaS, Anna... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Poslanecký prieskum na Ministerstve obrany SR

"Dostali sme sa k nejakej pracovnej komunikácii a uistili nás, že žiadne základne ani amerických vojakov nikdy neodsúhlasia. Žiadnu dohodu nám nikdy neukázali." Pripomína Ľ. Blaha s tým, že rovnako, ako aj dnes, aj vtedy boli aj s R. Ficom absolútne proti.

Liberálnym médiám sa to nehodí

"V roku 2019 sme mali heslo - žiadni americkí vojaci, žiadne základne, žiadne muničné sklady, žiadne porušenie suverenity. Sme konzistentní a máme plné právo proti Obrannej dohode s USA bojovať." Poslanec ďalej vysvetľuje: "Postavili sme sa Američanom v roku 2019 a stojíme proti nim zase. Nie preto, že sme protiamerickí, ale preto, že milujeme Slovensko, ctíme si národnú suverenitu a chceme mier s Ruskom. Ak budú o nás ďalej šíriť takéto šialené hoaxy, som zvedavý, ako sa obhája pred súdom. Lož má krátke nohy - toto vám nevyjde."

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.