Česi vyzliekli donaha slovenskú vládnu lož o jej "mandáte"
20 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Česi s odporom registrujú, čo si všetko dovoľuje Matovičova vláda na Slovákov. Nie je im to ľahostajné. Napríklad historik spisovateľ a prekladatel Marek Pavka publikoval názor o jednom veľkom vládnom podvode na Slovákoch. Áno, týka sa Dohody o vojenskej spolupráci medzi USa a SR. A pripomína jej uvrieskaným arogantným a klamajúcim obhajcom, že ono je to vlastne všetko inak.

"Len dve krátke poznámky k chystanej Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických." Sľubuje stručný postreh Marek Pavka.

Nevhodne lezieme Rakušanom až do spálne

Tým Rakušanom, ktorým prekážajú jadrové zariadenia v Mochovciach i v Bohuniciach. "Po prvé, základňa Kuchyňa, ktorej sa dohoda týka, leží iba 12 kilometrov od hranice neutrálneho Rakúska. Žiadna z leteckých základní amerických ozbrojených síl v Európe neleží tak blízko hraníc niektorej z neutrálnych krajín.

Výnimkou je neveľký heliport v Sheridan Barracks v nemeckom Garmisch-Partenkirchene, ale ten slúži hlavne preprave vysoko postavených dôstojníkov do tamojšieho kongresového strediska George C. Marshall Center for Security Studies a rekreačného zariadenia Edelweiss. Nedá sa predpokladať, že by sa Američania na Záhorí chceli rekreovať alebo tam jazdiť na kongresy. Letisko v nórskom Rygge, do ktorého majú podľa minuloročnej dohody Američania investovať, je viac ako 30 km od švédskej hranice. O tom, že Nórsko si v tej zmluve vymienilo výrazné reštrikcie americkej vojenskej prítomnosti, sa už vo svojich príspevkoch spomínal Eduard Chmelár.

Klamú úplne bez hanby a najmä bez mandátu

Po druhé, žiadna zo strán slovenskej vládnej koalície nemá vo svojich predvolebných programoch spred parlamentných volieb v roku 2020 o prenájme slovenských základní Američanom ani slovo. Jedinú zmienku o tom nenájdeme ani v 200-stránkovom programe OLANO, ani v 128-stránkovom programovom dokumente hnutia Sme rodina, ani vo viac ako 200-stránkovom programe SAS, ani v 46-stránkovom základnom programovom dokumente strany Za ludí. Tieto strany teda v predminuloročných parlamentných voľbách oklamali voličov. Pre zaujímavosť, plán na umiestnenie amerického radaru v Brdoch tajila vo voľbách do Poslaneckej snemovne v roku 2006 v Českej republike aj budúca Topolánkova koalícia – a práve toto oklamanie voličov hralo istú úlohu pri následných protestoch. Dôkaz, že v postdemokracii sú voľby len marketingová šaráda.

Bumerang sa vždy vracia
Igorovi Matovičovi predĺžili prítomnosť ochranky. Podľa ministra vnútra sú na to dôvody. Niekto tu zahodil vlastný ksicht do sociálneho zariadenia. "Nie, nie, nie," reagoval Igor Matovič na otázku redaktorky TV JOJ či sa vyjadrí k jeho predĺženiu... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

_________________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.