Koaličný poslanec M. Viskupič nesúhlasí z kolegami. "Vakcína nie je pre vírus bariérou." uviedol
17 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

S príchodom omikronu prestávajú platiť niektoré parametre, ktoré platili pri delta variante. Poznatky vedcov, ich štúdie a štatistiky nás presviedčajú o tom, že je potrebné zmeniť doterajšie správanie a postupne sa vrátiť do normálneho života. Ako jeden z mála koaličných poslancov je práve za túto variantu Marián Viskupič. Uviedol to na sociálnej sieti.

Tri poznatky

"Na rozdiel od leta, keď sa očkovaní nemuseli ani dávať testovať, v dobe omicronu je zjavné, že dokáže infikovať každého: prekonaného, očkovaného a aj boostrovaného treťou dávkou." Upozorňuje J. Viskupič na prvý poznatok.

"Denne publikované počty a rozdelenie pozitívnych prípadov po vyhodnotení PCR a AG testov začítajú ukazovať klesajúce % nezačkovaných - blíži sa k proporčnému zastúpeniu neočkovaných medzi pozitívnymi." To je ním citovaný druhý poznatok: "Omicron ešte len začal tlačiť počty pozitívnych hore a už sme pod 60%. Viac ako štyria z desiatich pozitívnych prešli očkovaním. Vakcína nie je pre vírus bariérou. Ale minimálne pri III. dávke sa na začiatku zimy tvrdil opak. Bolo to podobné ako slogan "Vakcína je sloboda."

No a poznatok tretí: "Ešte pred 6-8 týždňami bol pravdivý výrok, že druhá dávka poskytuje ochranu na pol roka minimálne a tak aj bola nastavená platnosť COVID Passov. Dnes už druhá dávka do doby omicronovej je slabou ochranou a hlavne ohrozeným zdravotne znevýhodneným a starším občanom sa odporúča tretia dávka."

Výbuch sopky na Tonge sa prejavil aj u nás. Pozrite si FOTO ako z inej planéty
V sobotu večer na Slovensko dorazila tlaková vlna, ktorú spôsobil výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, vzdialenej 17 000 kilometrov od nás. Silná erupcia vyvolala zemetrasenie o sile 7,4 a vyše metrové cunami. Preletela v dvoch... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Tri otázky pána poslanca

"V prípade výskytu pozitívneho v rodine u nás na Slovensku platí, že očkovaný nemusí ísť do karantény. Nie som si úplne istý, či to vie aj omicron," ironizuje M. Viskupič: "Určite vie infekčný pozitívny celkom slušne a rýchlo infekciu šíriť a omicron si nevyberá len nezaočkovaných a neprekonaných. Asi by bolo užitočné pouvažovať podobne ako Veľká Británia nad úpravou karantény, lebo náš systém: očkovaní = voľný pohyb a ostatní = doma 10-14 dní nemusí byť vhodne nastavený."

"Už do 25. novembra sa neočkovaní a čoskoro aj prekonaný ale "nad 90 dní" nedostanú nikde okrem esenciálnych obchodov - nikde inde nás nepustia," pripomína poslanec. "Rizikový profil neočkovaných a "dávno" prekonaných je rovnako podľa veku rôzny. Deti do nemocnice veľmi zriedka, 15-30 roční ešte menej, 40-50 zriedka = určite nezahlcujú nemocnice. Seniori a ľudia s problémami = veľký problém. Slovensko hodilo všetkých do jedného vreca, pričom už aj smeti sme schopní triediť aspoň do troch vriec." Vysvetľuje M. Viskupič.

"Zaoberáme sa každodennými správami zo štúdií a hlavne zo štatistík o prekonaných? Lebo mnohé naznačuje, že mnohí z nich využívajú trvalú a relatívne silnú ochranu po infikovaní sa. Výborné čísla o pacientoch po reinfekcii sú v Českej republike, kde leží v nemocnici menej ako 2% pacientov, po reinfekcii. Ale na celkovom počte obyvateľstva sa podieľajú viac ako 20 percentami." Pýta sa poslanec: "Nemali by prekonaní byť považovaní za menej rizikových? Bolo by to v súlade s tým ako svoje opatrenia upravujú postupne európske krajiny."

Viete, ktoré potraviny podporia vašu imunitu?
Denne niekoľkokrát otvoríme chladničku a siahame po množstve potravín. V obchode vyberáme čo najkrajšiu zeleninu, kvalitnejšie mäso či zdravšiu soľ. Mnohé z tých "samozrejmých" potravín nám však môžu pomôcť pri budovaní imunity. Viete, ktoré sú... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Jedna prosba

"Skúsme pokojne, otvorene a spolu diskutovať o tom, čo zistila veda, čo hovoria štúdie, čo je v štatistikách a ako a kam sa posunul vývoj vírusu: delty, omikronu a aj ďalších ich bratrancov, ktorí prídu. Jednoznačných a zaručene platných a jedine pravdivých výrokov už bolo dosť. Začína tretí rok s kovidom, štvrtá vlna s omicronom... pred letom sa potrebujem dostať k holičovi. Šlapky si viem vyrobiť a kabát mi nebude treba. Uzatvára poslanec Viskupič.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.