V Maďarsku to ide! Zmrazili ceny základných potravín
16 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

V Maďarsku to ide! Zmrazili ceny základných potravín.

Premiér Viktor Orbán v stredu oznámil, že vláda zmrazí ceny niekoľkých základných potravín na úroveň z 15. októbra minulého roka. Opatrenie nadobudne účinnosť 1. februára.

"Sedem potravín, ktorých sa zmrazenie ceny týka: kryštálový cukor, pšeničná múka, slnečnicový olej na varenie, bravčové stehno, kuracie prsia, kurací chvost, 2,8% kravského mlieka," píše denník Magyar Hírlap.

Podľa zverejneného vestníka cena vyššie uvedených potravín nemôže byť vyššia ako hrubá maloobchodná cena platná 15. októbra 2021.

Kedy je možné od ceny upustiť

Od hrubej maloobchodnej predajnej ceny, platnej 15. októbra 2021 možno upustiť v prípade, ak hrubá maloobchodná predajná cena, ktorá platila 15. októbra 2021 nie je k dispozícii.

V tom prípade sa podľa Magyar Hírlap použije posledná hrubá maloobchodná predajná cena, ktorú obchodník uplatnil pred 15. októbrom 2021. Ak túto cenu nemožno určiť, použije sa priemerná spotrebiteľská cena zverejnená na webe Ústredného štatistického úradu za október 2021. Ak, je dostupná.

Maďari majú jednu z najnižších cien pohonných hmôt v Europskej únii

"Vďaka cenovému stropu benzínu platia Maďari jednu z najnižších cien pohonných hmôt v Europskej únii. Cenový strop benzínu je o ochrane maďarského ľudu, uviedol minister inovácií a technológií Maďarska Schanda Tamás vo videu zdieľanom na svojej facebookovej stránke," píše Magyar Hírlap.

"Už druhý mesiac po sebe sa tak cena benzínu a nafty za liter oficiálne zvýšila maximálne na 480 forintov. Priemerná cena benzínu sa znížila o 26 forintov za liter a cena nafty o 32 forintov," informuje Magyar Hírlap.

Tonga: Po silnej sopečnej erupcii zaznamenali vlnu cunami
Vysoké vlny zasiahli v sobotu pobrežie tichomorského ostrovného štátu Tonga. Prívalovú vlnu cunami vyvolala silná sopečná erupcia, ktorú bolo počuť aj v susedných štátoch. Informovala o tom agentúra AFP. Jej správu prevzala TA SR. "V meste... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.