Ostré slová v priamom prenose: Fico s Korčokom si nič neodpustili!
16 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Nenechali na sebe nitku suchú! Expremiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa do seba pustili na obrazovkách RTVS v relácii O 5 minút 12. Padlo aj obvinenie!

Nezhodnú sa

Fico upozorňuje, že obranná dohoda s USA odovzdáva slovenské letiská i vzdušný priestor cudzím ozbrojeným silám a umožňuje nástup ozbrojených síl USA na Slovensko a Korčok to odmieta.

Šéf rezortu zahraničia dokonca vyhlásil, že Fico zavádza. Deklaroval, že na základe tejto zmluvy na územie SR nevstúpi ani jeden vojak cudzieho štátu bez toho, aby o tom nerozhodovala Národná rada (NR) SR, píše portál 1pluska.sk.

Dohoda ako súčasť geopolitického boja

"Zmluva, ktorú vláda schválila, nie je žiadna politická deklarácia," podotkol Fico s tým, že garantuje kompletnú kontrolu USA nad vzdušným priestorom SR. Označil ju za nevýhodnú a zbytočnú. Tvrdí, že v nej absentuje reciprocita, zasahuje do zvrchovanosti SR a je súčasťou geopolitického boja.

Líder Smeru v relácii upozornil, že ozbrojené sily USA dostanú k dispozícii naše letiská a budú ich môcť využiť aj na svoje účely. Vláda podľa Fica pri zmluve plne rešpektovala návrh zo strany USA. Jedinú cestu vidí v tom, že zmluvu odmietne NR SR a bude sa o nej nanovo rokovať. 

Vraj na Slovensko nevstúpi ani noha

"Vo všetkom, čo ste povedali, zavádzate," zopakoval svoje obvinenie Korčok. Naopak uviedol, že na základe tejto zmluvy "nevstúpi na územie SR ani noha" a že dohoda neobmedzuje právomoc NR SR rozhodovať o prítomnosti cudzích vojsk na Slovensku.

Podotkol, že dlhodobo veľká časť slovenskej politickej scény kultivuje negatívny postoj k USA a že opozícia si zo zmluvy vyberá len to, čo sa jej hodí. "Vy Slovákov strašíte. O nič iné vám nejde, ako dostať USA do polohy agresora," povedal.

Markíza nesklamala - z politickej diskusie bolo jasné, "za koho kope"
V štúdiu relácie Na telo s Michalom Kovačičom sa stretli poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) a minister Jaroslav Naď (OĽaNO). Hlavnou témou bolo schválenie "obrannej dohody" s USA vládou. Len aby sme v hanbe nezostali Tak nejako by sa dal zhrnúť... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.