3000 vojakov s približne 1000 kusmi techniky budú cvičiť na Slovensku
13 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ozbrojené sily (OS) SR po viac ako roku ukončujú prípravy medzinárodného vojenského cvičenia Saber Strike. Uskutoční sa v marci na území SR. Jeho súčasťou bude celkovo 3000 vojakov s približne 1000 kusmi techniky.

Slovenskí vojaci si s americkými kolegami precvičia dôležité obranné spôsobilosti a spoluprácu v medzinárodnom zoskupení. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Sme hrdí, že prípravy napredujú podľa plánu. Cvičenie Saber Strike sa zameriava na upevnenie spolupráce medzi aliančnými spojencami. Ide o bilaterálne slovensko-americké cvičenie, ktoré preverí našu schopnosť spolupracovať s naším najsilnejším a najdôležitejším strategickým partnerom v oblasti obrany,“ priblížil náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Cvičenie nemá súvis s dohodou o obrannej spolupráci s USA

Cvičenie sa bude konať v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a tiež letiska Sliač. Zahraniční vojaci, rovnako ako aj technika po ukončení cvičení opustia územie SR. Ako upozornil hovorca, táto výcviková aktivita je dlhodobo plánovaná a bola koncom minulého roka štandardne schválená vládou Slovenskej republiky. Zároveň cvičenie prediskutoval náčelník Generálneho štábu OS SR s viacerými kolegami počas aktuálne prebiehajúceho zasadnutia Vojenského výboru NATO v Bruseli.

Saber Strike je súčasťou širšej série cvičení od Pobaltia cez Poľsko, Českú republiku až po Rumunsko. Ako podotkli OS SR, nemá súvis s dohodou o obrannej spolupráci s USA, ktorá zatiaľ nie je ani platná.

Nemôžeme mlčať! Zamestnanci Lesy SR žiadajú odchod riaditeľa
Trinásť bývalých a súčasných zamestnancov štátneho podniku Lesy SR žiada odchod jeho generálneho riaditeľa Tibora Kőszeghyho. V otvorenom liste "Nemôžeme mlčať" žiadajú aj stretnutie s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). V liste signatári... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.