Prevencia je ekonomicky nedostupná, hoci existuje! Radšej plné nemocnice?
11 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Aktivistka a zakladateľka iniciatívy Do školy bez podmienok, signatárka obdobnej petície Adriana Kráľová uviedla na svojom facebookovom profile závažný a aktuálny postreh. Súvisí s prevenciou, ktorá je v súčasnej farmaceutike dostupná, ponúka sa mnoho typov posilňovacích liečiv. Problémom je ich ekonomická nedostupnosť. Hoci je prevencia lacnejšia ako hospitalizácia...

Kráľová poukazuje na svoj nákup farmaceutických prostriedkov na prevenciu, ktoré existujú, sú učinné a pomáhajú ľuďom všetkých vekových kategórií. Problémom je ich cena. A čím účinnejší prostriedok, tým je drahší.

Dôchodcovia na potrebnú prevenciu prostriedky nemajú

Kráľová za svoj nákup pre päťčlennú rodinu dala 57 eur. Za tri slané roztoky do nosa, 2 krabičky detských vitamínov, za imunoglukan a šampón. V jej prípade išlo o doplnkový nákup, teda nie o komplexnú prevenciu. Navyše to kúpila pre svoje deti. Keby chcela adekvátne zabezpečiť pre celú rodinu, odhadla by to na platbu 200 - 250 eur mesačne.

V takejto situácii je jasné, že rizikoví dôchodcovia si zakúpia nevyhnutné a predpísané lieky, na prevenciu im prostriedky nezostanú alebo na ňu nemajú. A vieme, že táto vrstva obyvateľov je z pohľadu koronavírusu najviac riziková. Rovnako na prevenciu nemajú sociálne slabší Slováci a niekedy ani stredná vrstva obyvateľstva.

Pribrali ste cez sviatky? Samotné behanie na chudnutie nestačí!
Motiváciou pre väčšinu bežcov bolo práve chudnutie. A tak ich v začiatkoch mohlo sklamať, že samotný beh na chudnutie stačiť nemusí. Atletický tréner Štefan Mereš v Denníku N vysvetľuje, v čom tkvie hlavný problém. Začiatky sú ťažké Keď podľa... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Tento štát je v najhoršom stave, aký kedy bol

„Je smutné, na čo dávame peniaze a ako štát nepodporuje prevenciu, nefinancuje vitamínové balíčky. Koľko ľudí si vôbec môže dovoliť kúpiť niečo naviac pre svoju rodinu? Naše deti prišli v školách o obedy zadarmo. Potom zaplatíme drahé veci na krúžky, na ktoré potom nechodia. Tento štát je v najhoršom stave ako kedykoľvek predtým,“ píše rázne Kráľová.

„Je to naozaj smutné. A človek ako ja, ktorý sa venuje zdravému spôsobu života, je pre túto chorú spoločnosť nepriateľ. Netreba sa vyhrážať stratou zdravotnej starostlivosti, ak nesplníme vaše nátlakové podmienky, to my sme tí, čo sa chorým skladáme na ich liečbu. Ale nám to nevadí. Nie sme ako oni. Volá sa to skutočná solidarita,“ píše na zábver Kráľová.

Radšej očkovanie ako prevencia

Podľa súčasnej situácie človek, ktorý sa chce chrániť, nemá inú možnosť ako „bezplatnú“ vakcínu. A ak si sám kupuje preventívne prostriedky, lebo sa nechce očkovať, ešte čelí nezmyselným nápadom, že by si mal platiť svoju hospitalizáciu s covidom.

Pred epidémiou sa verilo, že investícia do prevencie je zárukou predchádzania zlým až katastrofálnym následkom. Preto by mali byť prevenčné opatrenia v portfóliu štátu.

Aj rakovinu možno zabiť. Konzumujte tieto potraviny
Rakovina umiera, keď zjete týchto 7 potravín: Je čas, aby ste ich začali konzumovať. O zdravých potravinách informoval portál domacaliecba.sk. Najnovšie vedecké výskumy ukazujú, že konzumácia siedmich potravín, ktoré vám dnes predstavíme, je... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.