Štrajk učiteľov na spadnutie. Vláda dostala ešte čas
10 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Učitelia v zastúpení školskými odbormi dávajú vláde ešte šancu. Ak vládne strany nesplnia svoje predvolebné sľuby, učitelia pôjdu do štrajku. Konečné slovo majú povedať po rokovaní odborárov s premiérom. Termín stretnutia však, ako sme si už zvykli, nie je jasný. Tému rozpracovala Pravda.

„Požiadali sme predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) o to, aby sa nám ozvali a navrhli termín stretnutia pre riešenie financovania škôl,“ povedal pre Pravdu predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Termín však ešte nebol vytýčený.

Žiaci sa po prázdninách opäť vrátia do škôl k prezenčnému vyučovaniu
Po predĺžených zimných prázdninách sa opäť začína prezenčné vyučovanie v materských, základných aj stredných školách. Školy sa opäť začínajú riadiť takzvaným školským semaforom. Rovnako ako v predchádzajúcom období sa školy plošne zatvárať nebudú.... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Treba myslieť aj na nepedagogických zamestnancov

Nástupný plat učiteľa je 915 eur v hrubom. Avšak zvýšeniev platu je potrebné aj nepedagogickým zamestnancom škôl. V niektorých prípadoch nedosahujú ani výšku minimálnej mzdy. Je nevyhnutné zvýšiť aj prevádzkový normatív. Zvyšujúce sa ceny energií totiž školám môžu spôsobiť problémy.

„Od 10. januára učitelia budú vyučovať. Štrajková pohotovosť trvá, máme pripravenú metodiku aj kroky. Čakáme, že dôjde k rokovaniu a podľa jeho výsledkov sa zariadime,“ avizuje Ondek. „Štrajk by bol krajným riešením ak sa nesplnia naše požiadavky,“ dodal.

B. Gröhling: V roku 2022 sa budeme snažiť presadiť zvýšenie platov učiteľov
V roku 2022 sa bude Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR aj naďalej snažiť presadiť výraznejšie zvýšenie platov učiteľov. V rozhovore pre TASR to uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) na otázku priorít, ktoré si... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Minister školstva sa vyhovára

Minister školstva Gröhling povedal, že požiadavky učiteľov podporuje, ale zodpovednosť prenáša na rezort financií, ktorý mu nedal prostriedky. Tohtoročný štátny rozpočet počíta iba s jednorazovým bonusom 350 eur pre všetkých štátnych a verejných zamestnancov a až v júli s trojpercentnou valorizáciou učiteľských platov.

S požiadavkami učiteľov sympatizuje aj premiér Heger, ktorý tvrdí, že práve on zaradil medzi priority plánu obnovy školstvo a zdravotníctvo. Aby bolo Slovensko úspešné, musí podľa Hegera investovať do vzdelávania.

Minister financií Matovič v decembri 2021 v relácii Ide o pravdu povedal, že pre zamestnancov štátu, ktorí sú podľa neho dlhodobo podhodnotení, chce prijať ústavný zákon „o odmeňovaní zamestnancov verejnej správy“, pričom platy zamestnancov verejnej správy chce porovnávať s platmi v členských štátoch Európskej únie. Ak má zamestnanec v Európskej únii napríklad 1,5-násobok priemerného platu, aj zamestnanec na tejto pozícii na Slovensku by podľa Matoviča mal mať 1,5-násobok priemerného slovenského platu.

Chýbajú stovky učiteľov

V januári 2020 pedagogickí a odborní zamestnanci historicky prvýkrát dosiahli 1,2-násobok priemernej mzdy v hospodárstve, ale keďže priemerná mzda sa zvyšovala, rástla aj inflácia a tabuľkové platy učiteľov ostávali rovnaké, ich reálna hodnota je opäť nižšia.

Ministerstvo školstva zverejnilo informáciu, že na konci roka 2022 môže na Slovensku chýbať až 1 300 učiteľov.

Konšpirácie, hlúpe deti, to je Matovičov boj za návrat voličov
Pred pár dňami sme vítali nový rok plní očakávaní, že bude pokojnejší a lepší. Ako vždy, už prvé dni na Slovensku vyostrila politika, čím predpovedala, aký bude rok 2022 podľa našich vrcholových predstaviteľov. Netreba sa tešiť na žiadny politický... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.