Povinné očkovanie sa odkladá? Ani líder OĽaNO v ňom už nevidí zmysel
11 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Nestihli to? Do 10. januára mali minister zdravotníctva s ministerkou spravodlivosti pripraviť analýzu k otázke povinného očkovania a spoluúčasti na liečbe ochorenia COVID-19 pre neočkovaných. No vyriešenie právnej otázky dostalo odklad. Žeby kvôli Lengvarského dovolenke?

Termín sa posúva

„Termín odovzdaniana alýzy k povinnému očkovaniu sme po vzájomnej dohode príslušných ministerstiev s predsedom vlády Eduardom Hegerom posunuli o ďalších desať dní,“ spresnila pre denník Pravda hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. 

Za povinným očkovaním ešte v decembri stál premiér Heger, no nemal podporu v koalícii. Proti sú lídri koaličných strán – Richard Sulík (SaS) a Boris Kollár (Sme rodina). Ani stranícky šéf OĽaNO Igor Matovič nevidí v povinnom očkovaní zmysel. 

 Ak by však povinné očkovanie na Slovensku malo byť, malo by sa postupovať podľa epidemiologického rizika a nie podľa profesií. „Nevidím pridanú hodnotu v tom, aby sa 20-ročný policajt alebo vojak očkovali,“ priznal Matovič. 

Uvoľnia sa podmienky pre hromadné podujatia, konať by sa mali iba v režime OP
Podmienky pre hromadné podujatia sa uvoľnia, konať by sa mali v režime OP (očkovaní - po prekonaní ochorenia COVID-19). Pre nízkorizikové podujatia odporúča vláda maximálne 100 osôb alebo naplnenie 50 percent kapacity. Pre stredne rizikové... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Odborníci v tom majú jasno

Podobne sa na problematiku povinného očkovania pozerá aj zdravotnícky analytik Dušan Zachar.

„Najvyšší úžitok pre celú spoločnosť je, keď sú primárne zaočkovaní rizikoví ľudia – jednak tí, pre ktorých môže koronavírus ľahšie spôsobiť až fatálne následky, čiže starší ľudia a pacienti s vážnymi pridruženými aj chronickými ochoreniami a tí, ktorí sú v častom alebo intenzívnom kontakte práve s týmito najviac ohrozenými skupinami obyvateľstva,“ spresnil odborník.

Najviac ohrozené skupiny sú podľa neho zdravotníci, či pracovníci v sociálnych službách.

Ministrovi nič nestojí v ceste

Ministrovi Lengvarskému však podľa jeho slov nestojí v zavedení povinného očkovania chrániaceho pred koronavírusom nič. Podľa odborníka na medicínske právo Ivana Humeníka stačí, aby ho hlavný hygienik Ján Mikas právne predpísal vyhláškou.

Opäť načrieme hlbšie do peňaženky! Správcovské spoločnosti už rozposielajú nové zálohové faktúry
V novom roku si priplatíme za energie aj 7 eur naviac! Práve v týchto dňoch už správcovské spoločnosti začínajú rozposielať nové zálohové faktúry. Realitou pre mnohé domácnosti budú o rok zrejme nové nedoplatky, informuje televízia JOJ. Je to... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.