Máte svoj názor? Tak si ho majte! Nám je to štyri...
11 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Nikto na vás nedokáže tak zvysoka kašľať ako OĽaNO. A nikto to nedokáže spraviť tak arogantne, ako OĽaNO. Možno aj preto, že v OĽaNO je povolený výhradne jediný názor (pod hrozbou exkomunikácie), ostatné neexistujú. Zrušil ich majiteľ. Lebo ak by nie, potom by zas bolo zrušené OĽaNO.

Poslanec Národnej rady a exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský odchádza z klubu hnutia OĽANO. Kritizuje dianie v rezorte pôdohospodárstva, tvrdí, že sa snažil kolegov v klube na to upozorniť. V parlamente bude pôsobiť ako nezávislý poslanec. Túto informáciu berme (okrem členov OĽaNO) ako infomáciu. Východiskovú a na nej môžeme vybudovať nasledujúci názor.

Bude to názor o chrapúnstve, oblečenom do vzletných prázdnych fráz. Pretože v OĽaNO je všetko do niečoho oblečené. Aj samotný názov. OĽaNO totiž neexistuje. Myslíte si, že som sa zbláznil? Nie, ten konglomerát podivuhodných indivíduí sa totiž volá (podľa registrácie na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky) OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA (skr. OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA). Kúzelné je, že jedna z najpoužívanejších encyklopédií tento konglomerát nazýva  "slovenské populistické politické hnutie. Prezentuje sa ako hnutie, v ktorom majú priestor nezávislé osobnosti a odborníci." Neriešme teraz podvod na voličoch, že toto podivuhodné spoločenstvo je štvorkoalícia a že do volieb išlo na drzovku ako samostatný "jednosubjekt". Vlastne už vtedy dalo najavo všetkým, že z Ústavy SR si bude robiť bežnú každodennú hygienickú potrebu. A je rovnako zbytočné riešiť, či ide o stranu, alebo hnutie. Je to proste jednoosobová eseročka.

Bez úcty i sebaúcty

"Politik je verejný činiteľ, ktorý sa k možnosti ovplyvňovať verejný život, či už ako poslanec, alebo ako minister, či iný štátny úradník, dostal vďaka tomu, že „požiadal“ občanov o dôveru vo voľbách, a teda sa od neho oprávnene očakáva, že dôveru, ktorú dostal, si bude vážiť. Pohŕdanie politika inými ľuďmi je hrubé povýšenectvo a naznačuje poruchy v správaní, v sebaobraze, v sebareflexii a v sebaúcte - pomýlené vnímanie seba samého a svojej „ceny“. Povedal pred pár rokmi psychológ Ľudovít Dobšovič. OĽaNO je celé pomýlené. Lebo kto si uvedomuje citovaný názor psychológa, ho buď musel opustiť, alebo v ňom navždy zaprieť sám seba a stať sa klonom. Z volieb tak vyšiel jeden manipulátor a 52 klonov. Jeho klonov.

Kompenzovanie komplexov

Ešte raz citujem niekoľko rokov starý výrok psychológa Ľudovíta Dobšoviča: "Povýšenecké správanie je jednoznačne prejavom nezrelej osobnosti, najčastejšie je za takýmito prejavmi hlboký komplex menejcennosti, ktorý si takíto ľudia kompenzujú práve mocenským a arogantným správaním, aby nevyšli najavo ich hlboké pochybnosti o sebe samých. Neraz je komplex taký výrazný, že dotyčný naozaj verí, že je niečo viac a že oprávnene kritizuje, útočí, zosmiešňuje, pohŕda... V takom prípade to zaváňa až psychopatickými rysmi osobnosti. Sú to ľudia s veľmi nízkou mierou empatie, potreba posilňovať svoj sebaobraz a svoje sebavedomie je taká výrazná, že skreslene vnímajú okolitý svet a najčastejšou formou správania je tendencia ovládať iných, siahanie po moci a po možnosti rozhodovať. Mylne a úplne skreslene sa totiž domnievajú, že oni jediní majú pravdu a že právo je na ich strane. Jediná možnosť, ako im znemožniť túto ich tendenciu, je izolovať ich od vplyvu." Akoby to povedal psychológ dnes, včera, predvčerom či po parlamentných voľbách v roku 2020.

Od teórií ku každodennej praxi

"Je to nesúhlas s tým, ako sa protikorupčná rétorika, ktorej som obetoval kus života, teraz v rezorte pôdohospodárstva zvrtla do obhajoby zlých vecí, ktoré som vždy kritizoval, a ľudia, ktorí bojujú za lepšiu krajinu, sú za to trestaní," vysvetlil pre TASR svoje rozhodnutie odísť z klubu OˇaNO exminister OĽaNO Ján Mičovský. A teraz čítajte pozorne:   Poslanec sa podľa svojich slov snažil poslancov v klube OĽANO upozorniť na "zlé dianie" v rezorte pôdohospodárstva. "Využil som na to viac stupňov a neboli úspešné, takže toto je taký krok, ktorým vyjadrujem svoj nesúhlas s tým, čo sa deje v rezorte," pripomenul Ján Mičovský. Čo znamená táto zdanlivo nepodstatná pripomienka? Nuž len to, že s klonmi nie je diskusia možná a pre majiteľa eseročky je to absolútne neznámy výraz. Diskusia. Preboha, s kým, načo, prečo? Veď ja som štát! Teda, "štát som ja." Vzdelanejší či "vychcanejší" vedia, že je to výrok, prisudzovaný jeho kráľovskej výsosti, z Božej vôle kráľa Ľudovíta XIV. Pre povrchnejších tulákov hiostóriu svetovej politiky na vysvetlenie - bol to francúzsky a navarrský kráľ z rodu Bourbonovcov, ktorý vládol v rokoch 1643 – 1715.

Plagiátor sa prejavil

Je zjavné, že komusi sa zapáčilo na Ľudovítovi XIV. najmä toto: Za jeho vlády vrcholil vo Francúzsku kráľovský absolutizmus a barokové umenie. Jeho expanzívna zahraničná politika zatiahla do vojny väčšinu vtedajšej Európy. Až na to umenie, ktoré jednoosobovka so svojím ministerským klonom na Slovensku zlikvidovala, cekom to sedí, nie? Absolutizmus a zavlečenie do vojny. To druhé nateraz "iba" takmer. Vďaka najiniciatívnejšiemu a najservilnejšiemu klonu na ministerstbve obrany. Ten už je tak servilný, že toto svoje umenie preniesol z pôdy hnutia aj do medzinárodnopolitických vzťahov. Samozrejme, špecializovane ideologizovaných. Vlastne, skôr "nevzťahov".

Máme ho radi a nech nás bozá...

Ešte jeden citát je v tejto súvislosti zaujímavý: "Vzhľadom na to, že Jána Mičovského máme radi, nebudeme jeho rozhodnutie komentovať," reagoval pre TA SR na jeho odchod z klubu hovorca hnutia OĽANO Matúš Bystriansky. A potom presne v tom istom znení, doslova, aj ďašie klony z hnutia. Čo sa tam nadiktuje, to sa tam šíri. Vlastný názor nečakajte. Iba kombináciu ód na šéfa, alebo replikovanie jeho výrokov či tlieskanie na jeho scestné "osvietené" nápady. A urážky všetkých, ktorí nespĺňajú definíciu a predpoklady klonu OĽaNO.

Môj obľúbený, ak nie priam milovaný Jan Werich: "Arogancia je parochňou na zakrytie duševnej plešiny."

Ústavný súd sa vyjadril: Mikasove vyhlášky sú neplatné. Mainstream účelovo mlčí!
Krátko pred silvestrovskou polnocou Ústavný súd (ÚS) vydal rozhodnutie k podnetu ochrankyne práv k súladu zákona o ochrane verejného zdravia s ústavou. Väčšina novín a médii prevzala agentúrnu informáciu s krátkym komentárom o zrušení možnosti... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ján Papuga

___________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.