Vláda ničí kultúru a šport. Nezmyselné opatrenia na poslednú chvíľu
09 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Hudobný redaktor Juraj Čurný na svojom facebookovom profile s titulkom Kultúra a šport musia prestať byť fackovacími panákmi reagoval na „uvoľnenie“ kultúry a športu, ktoré je skôr výsmechom týchto dvoch oblastí. Štát by si mal vziať príklad z prístupu niektorých zahraničných štátov.

Čurný reaguje na dve udalosti, ktoré ukázali deštrukčný a nezmyselný prístup štátu k športu a ku kultúre. Ide o „otvorenie“ kultúry s limitom 50 divákov bez ohľadu na priestorové možnosti. A o umožnenie diváckej návštevnosti na ME v hádzanej v Bratislave a v Košiciach na úrovni 25 % kapacity. Obe opatrenia majú spoločné, že boli prijaté v panike, keďže spoločenský tlak bol veľký a poukazoval na to, že v susedných krajinách (nielen) ku kultúre a športu pristupujú zásadne inak. Zároveň stanovené hodnoty obmedzenia nevychádzajú zo žiadnych racionálnych argumentov.

Buďte radi za to málo, čo vám štát umožnil

„Čo je na tom všetko najhoršie - stále je to systémom ,buďte radi, že sa podarilo aspoň to´, nie je to nijako (resp. veľmi slabo) odkomunikované s tými, ktorých sa to týka. Tu sa ukazuje práve táto systémová chyba - ani náhodou sa nehľadá spôsob ako sa reálne „dá“, ale hľadajú sa všetky spôsoby, ako sa nedá.“

Podľa neho tieto opatrenia môžu spôsobiť veľké škody. Ale to štátne orgány nechápu. Nemôžu si podľa Čurného robiť z kultúry a športu „laboratórium na odskúša(va)nie tých najtvrdších reštrikcií“. Ľudia vidia, ako sa pristupuje k športu a v kultúre v okolitých krajinách.  

V Česku nová vláda komunikuje s kompetentnými

Uvádza príklad z Českej republiky: „Za všetky by som rád dal do pozornosti nového českého ministra zdravotníctva Vlastimila Válka. Ten požiadal českú národnú športovú agentúru a české Ministerstvo kultúry, aby vytipovali hromadné kultúrne a športové akcie v kritickom období od 17. 1. do polovice februára a ich organizátori majú infomovať o prijatých opatreniach, aby sa mohli bezpečne uskutočniť. Odborníci ministerstva zdravotníctva posúdia, či sú dostatočné a prípadne navrhnú ich vylepšenia. Pridávam aj jeho autentický výrok: ,Nechcel by som sa dostať do situácie, že poviem, že na Jizerskej 50-ke (najväčšie masové preteky na lyžiach v ČR) bude 100 ľudí s rúškami a treťou dávkou´.“

Opäť na poslednú chvíľu, štandard práce koalície

To sa líši od spôsobu práce u nás. V pondelok sa má „otvoriť“ kultúra, pričom príslušná vyhláška sa má publikovať cez víkend (!). Rozhodnutie o povolení divákov na ME v hádzanej prichádza 5 dní pred začiatkom.

„Takže príslušne zodpovední, prosím, začnite robiť to čo sa má a ako sa to má (príklady máte v už spomínaných susedných krajinách). Ľudia v kultúre aj v športe (boli a stále) sú pripravení pomôcť pri nastavení mechanizmu, ktorý pre tieto sektory umožní ich fungovanie, nie ich faktický zákaz,“ píše na záver Juraj Čurný.