Poľsko priznalo používanie špionážneho programu Pegasus (VIDEO)
09 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Líder poľskej vládnej strany Jarosław Kaczyński priznal nadobudnutie špionážneho softvéru Pegasus. Poprel, že by sa používal proti opozícii. Údajne ide „len“ o boj proti zločinu, píše nemecký Der Spiegel.

Podpredseda poľskej vlády Jarosław Kaczyński sa priznal k nákupu izraelského špionážneho softvéru Pegasus. Poľské služby musia mať tento typ vybavenia, povedal Kaczyński v rozhovore pre týždenník Sieci.

Softvér Pegasus, ktorý vyvinula izraelská spoločnosť NSO, dokáže prečítať všetky údaje z mobilných telefónov, ktoré sú ním napadnuté. Pegasus dokáže nepozorovane zapnúť aj kameru a mikrofón zariadenia.

Veľa kriku pre nič

Na otázku, či vláda vo Varšave používala Pegasus na odpočúvanie opozičných politikov, Kaczyński odpovedal, že tento softvér sa používa na „boj proti zločinu a korupcii v mnohých krajinách". To podlieha kontrole súdov a prokuratúry. V Poľsku je „systém monitorovania takýchto činností jedným z najprísnejších v Európe". Obvinenia opozície v tejto súvislosti označil za „veľa kriku pre nič".

Podľa Kaczyńského chce Nemecko z EÚ vytvoriť štvrtú ríšu
Poľský vicepremiér a predseda vládnucej strany Právo a Spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski vyhlásil, že nemecká vláda chce premeniť Európsku úniu na „nemeckú štvrtú ríšu". Vzťahy medzi Varšavou a Bruselom zhoršil spor o poľské súdy, informuje český... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Sledovanie opozičníkov

Podľa správ v poľských médiách sa však tento softvér použil najmenej v troch prípadoch na sledovanie ľudí, ktorí sú nepohodlní poľskej národno-konzervatívnej vláde PiS. Správy vychádzajú zo zistení Citizen Lab Torontskej univerzity, ktoré skúma zneužívanie kontroverzného špionážneho softvéru na celom svete.

Podľa správy sa to týkalo Ewy Wrzosekovej, prokurátorky, ktorá kritizovala justičné reformy, prominentného opozičného právnika Romana Giertycha a senátora Krzysztof Brejza. Ten posledný v roku 2019 viedol volebnú kampaň opozičnej aliancie Občianska koalícia, ktorá vznikla z liberálno-konzervatívnej strany Občianska platforma. Brejzov mobilný telefón bol údajne niekoľkokrát hacknutý počas kampane pred parlamentnými voľbami v októbri 2019.

Sen Kaczynského o veľkej 300-tisícovej armáde
Jaroslaw Kaczynski, líder vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a podpredseda vlády pre bezpečnosť, „chce seriózne odstrašujúcu silu“. Požaduje výrazné posilnenie poľskej armády, pretože „vzhľadom na vyhrotenú situáciu v regióne nie je na... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zneužívanie softvéru proti kritikom                           

Novinári, organizácie na ochranu ľudských práv a odborníci na forenzné analýzy údajov prvýkrát informovali o programe Pegasus v júli minulého roka. Podľa správy autoritárske vlády na celom svete vo veľkom rozsahu používali sledovací softvér proti kritikom, členom opozície a novinárom.

Hlboká kríza demokracie

„Ide o najhlbšiu a najvážnejšiu krízu demokracie od roku 1989," - povedal líder Občianskej platformy a bývalý predseda Rady EÚ Donald Tusk. Brejza a ďalší predstavitelia strany vyjadrili podozrenie, že parlamentné voľby mohli dopadnúť inak bez použitia softvéru Pegas. Líder PiS Kaczyński s tým nesúhlasí a tvrdí: „Prehrali, pretože prehrali," - povedal na adresu opozície, dodáva na záver Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Google a ďalšie technologické giganty v tichosti skupujú internet... a vytváranie sveta vlastnej pravdy (Peter F. Mayer)
Komentár Petra F. Mayera (TKP) Spoločnosť Google získava leví podiel svojich príjmov z reklamy vo svojom vyhľadávaní, službe YouTube a na miliónoch webových stránok. Tiež zarába miliardy na svojej cloudovej platforme. Teraz tieto miliardy používa... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.