ČR: V Prahe demonštrujú odporcovia protiepidemických opatrení
09 | 01 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

V českej metropole Praha sa v nedeľu popoludní na Václavskom námestí zišlo odhadom viac ako tisíc odporcov proticovidových opatrení, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Účastníci demonštrácie s názvom Deväť krokov ku slobode, ktorú zorganizovalo hnutie Chcípl PES, si so sebou doniesli transparenty s nápismi ako "Zradca národa", "Pravda víťazí", "Slobodu alebo smrť" a "Máme toho dosť". PES bol názov protiepidemického systému ČR, ktorý určoval rozsah proticovidových opatrení v krajine. Vláda ho prestala používať koncom januára 2021.

Z pódia zazneli vety o tom, že vláda šíri medzi ľuďmi strach a prevolávali sa heslá ako "Povstaňte" a "Slobodu". Na pódiu vystúpili aj zástupcovia integrovaného záchranného systému, priblížili Novinky.

India: Muž sa nechal 11-krát (!) zaočkovať proti korone. Oklamal systém. Prečo tak urobil?
Ind podvádzal a dostal päťkrát viac očkovaní, ako mal. 65-ročný muž niekoľkokrát oklamal miestny systém očkovania. Jeho zdôvodnenie je ale kuriózne, píše gmx.net. Niektorí vôbec, on 11-krát! Zatiaľ čo niektorí ľudia sa proti koronavírusu nechcú... Čítať ďalej
09 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hnutie Chcípl PES podľa vlastných slov odmieta "rozdeľovanie spoločnosti a segregáciu ľudí pomocou diskriminačných nariadení a vyhlášok a žiada ich okamžité zastavenie a zrušenie".

V dôsledku rýchleho nástupu variantu omikron chystá vláda ČR úpravy niektorých opatrení, aby ľudia mohli chodiť do zamestnania predovšetkým v oblasti kritickej infraštruktúry nevyhnutnej pre chod štátu. Týkať sa to má najmä pracovníkov v sociálnych službách, školstve či zdravotníctve.

Predávkovanie: V nemocnici v Budapešti dostalo viacero ľudí naraz šesť dávok vakcíny. Aká bola reakcia?
Prípad sa odohral v Národnom kardiologickom ústave Györgya Gottsegena. Podľa informácií 24.hu je postihnutých celkovo 12 očkovaných. V Národnom kardiologickom ústave Györgya Gottsegena v Budapešti bolo nedávno zaočkovaných niekoľko ľudí šiestimi... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Česká vláda zároveň na stredajšom rokovaní rozhodla o skrátení karantény a izolácie, ako aj o povinnom testovaní pre všetkých zamestnancov.

Povinné testovanie zamestnancov vstúpi do platnosti 17. januára. "Všetci sa budú testovať pomocou antigénových testov dvakrát do týždňa," povedal minister zdravotníctva Vlastimil Válek. Dodal, že tieto testy budú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia.
Plošné testovanie bude trvať dva alebo tri týždne v závislosti od vývoja variantu omikron. "Maximálne to bude platiť ale tri týždne," povedal Válek.