Matovičova očista sa nekoná. Podivný vzorec na prideľovanie poľnohospodárskych dotácií
07 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Poľnohospodárske dotácie mali priniesť oživenie a rozvoj rodinných fariem a začínajúcich hospodárov.

Pred troma dňami Milan Kyseľ, štátny tajomník na rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ponúkol svoju funkciu ministrovi Samuelovi Vlčanovi. Svoj odchod zdôvodnil mediálnym lynčom. V skutočnosti išlo o škandalózne pridelenie dotácií tajomníkovej rodinnej v nadštandardnej výške. K téme sa vrátila Pravda.

Dôvodom, prečo sa Kyseľ náhle stal mediálnou hviezdou, bola výška podpory na prekonanie afrického moru ošípaných, ktorú získala farma Rimanec. V prepočte na ošípanú Kyseľova manželka so synom dostali 4 500 eur. Kauza každým dňom nadobúda grády a opozícia volá už po ministrovej hlave.

Mimoparlamentná opozícia vyzýva ministra OĽaNO Vlčana, aby vysvetlil dotácie
Alojzovi Hlinovi ani Zsoltovi Simonovi nestačí "iba" odstúpenie tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Kyseľa. Minister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) by mal vysvetliť spôsob prideľovania dotácii na Kyseľove ošípané. Informoval ereport.sk.... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Minister sa zastáva svojho tajomníka

Vlčan sa svojho štátneho tajomníka zastal, vyhlásil, že rezortná kontrola pri udeľovaní dotácií pochybenie nezistila a zdôraznil, že sa postaral o najväčšiu podporu chovateľov ošípaných, dovedna v sume 3,5 milióna eur, čo je najviac od roku 2014. 

Vzorec, ktorý vymysleli na rezorte, mal brať do úvahy farmu ako takú, jej ohrozenie africkým morom i COVID-19, ale aj podiel podporovaného väčšieho či menšieho podniku na zásobovaní trhu bravčovým mäsom. „Kľúč k výpočtu podpory bol zvolený veľmi nešťastne a nelogicky, sme z toho rozčarovaní,“ povedal Ladislav Sedmák z Agrorisu.

Niekto dostal na prasa 4 500 a niekto 40 eur. Rezort sa obhajuje tým, že mor berie útokom farmy bez rozdielu, jedno či ide o malú, alebo veľkú. To je síce pravda, ale iné náklady na ochranu farmy má maličká a iné stredne veľká či veľká družstevná farma ošípaných. A keďže kritériom bola aj produkcia bravčového mäsa pre trh, cítili sa tí, ktorí ho poctivo zásobujú, poškodení.

Dotácie boli rozdelené veľmi zvláštne

Napríklad PD Devio v Nových Sadoch v okrese Nitra chová 5-tisíc ošípaných, základom stáda je 265 prasníc. Všetko mäso z družstva prúdi na slovenský trh. Družstvo dostalo podporu 13 648 eur. Čo je to oproti farme odstupujúceho štátneho tajomníka, ktorý dostal dvojnásobok.

Tabuľka je vôbec plná paradoxov. Takú istú dotáciu ako medializovaná farma Rimanec pridelili aj rimavskosobotskému Agrorisu (27 152 eur), rozdiel je však v tom, že oproti šiestim ošípaným pána exštátneho tajomníka stojí chov s 21-tisíc zvieratami. Takmer na 53-tisíc eur si prišla farma, ktorej spoluvlastníčkou je Anna Balková zo Spolku farmárov Slovenska, chová 130 prasiat.

Anna Balková pripútala k sebe pozornosť aj preto, lebo pred Vianocami napísala premiérovi Hegerovi verejný list, kde pripomenula nemohúcnosť exministra Jána Mičovského a pochválila nové vedenie rezortu, ako pomáha malým farmárom.

Stačil dotazník

Na rozdelenie dotácií poslúžil dotazník, ktorý rozoslali chovateľom, niektorým jednoducho zatelefonovali. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora o pripravovanom dotazníku nemala žiadne informácie a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR túto formu podpory s najväčšou agropotravinárskou samosprávou na Slovensku nekonzultovalo.

Komora kritizuje spôsob zverejnenia, krátkosť času na vyplnenie dotazníka (22. 11. až 1. 12. 2021), zvláštne nastavený spôsob výpočtu odmeny, ako aj samotnú výšku odmeny za vyplnenie dotazníka. V období vysokých nárokov na transparentnosť prideľovania podpôr v poľnohospodárstve to považuje za obzvlášť zarážajúce. Podľa nej mali byť informovaní všetci.

Ministerstvo predstiera, že seriózne rokovalo

Ministerstvo však tvrdí, že rokovalo s dvoma chovateľskými zväzmi. Ako? „Mali sme záujem dozvedieť sa, akým spôsobom boli sumy vypočítané. Nedozvedeli sme sa absolútne nič. Na informácie bolo udelené prísne embargo,“ povedal Andrej Imrich, výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku.

Rezort pôdohospodárstva za bývalých vlád zosobňoval korupciu, kradnutie či zneužívanie moci a funkcií pre osobný prospech úzkej skupiny ľudí. Matovič aj Heger sa dva roky zaklínajú očistou. Teraz sa ukazuje, že jedno je hlásať čistotu a spravodlivosť a druhé v reálnom živote ju aj dosiahnuť.

Štátny tajomník Min. pôdohospodárstva M. Kyseľ pod tlakom ponúkol ministrovi svoju demisiu
Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Milan Kyseľ ponúkol svoju funkciu ministrovi Samuelovi Vlčanovi (nominant OĽANO). Urobil tak v reakcii na "mediálny lynč" posledných dní. Informoval o tom komunikačný odbor... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

Opozičný poslanec: Ministra zdravotníctva treba odvolať. Je to bezcitný automat
Poslanec NRSR Tomáš Taraba, predseda strany Život sa ostro vyjadril k ministrovi zdravotníctva generálovi Lengvarskému. Aj v súvislosti s jeho návratom z exotickej dovolenky, kým zdravotníci pracujú nad vlastné sily a majú zakázané brať si... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ján Papuga