Facebook to prehnal: Za hoax o Covide označil aj text jedného z najprestížnejších vedeckých časopisov!
01 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Toto je úplne šialené! V snahe odstrániť akékoľvek pochybnosti o vakcíne sa dlhodobo a systematicky dehonestujú najlepší vedci a mozgy tejto planéty! Sociálne médiá v snahe odstrániť dezinformácie o Covide-19 odstraňujú fakty od najprestížnejších poskytovateľov informácií, informujú české Parlamentní Listy.

Sociálne médiá sa snažia bojovať proti dezinformáciám o Covide-19. Avšak teraz v rámci boja zrejme vyliali s vaničkou aj dieťa! Prestížny lekársky týždenník British Medical Journal zverejnil článok o chybách pri testovaní vakcíny Pfizer, ale „nezávislí fact-checkeri“ najatí Facebookom článok vyhodnotili ako „čiastočne pravdivý“, hoci podľa BMJ nenašli nič, čo by bolo závadného, 

A tak sa prestížny týždenník obrátil priamo na Marka Zuckerberga, ktorého obviňuje, že overovanie informácií pre Facebook majú za úlohu evidentne neschopní.

Upravujú pravdu 

Ako sa môže presvedčiť každý užívateľ sociálnej siete Facebook, covid-19 je horúco monitorovaná téma a k príspevkom o covide sociálna sieť dôsledne pripája odkazy na oficiálne zdroje informácií. Na to, ako sociálne siete pristupujú k téme covidu a k mazaniu príspevkov, ktoré idú napríklad proti konsenzu WHO, sa sťažuje kde kto.

Ale teraz sa ozvali editori prestížneho zdravotníckeho týždenníka British Medical Journal (BMJ), ktorý vychádza od roku 1840. A poslali otvorený list zakladateľovi firmy Facebook, Markovi Zuckerbergovi. Fiona Godleeová a Kamran Abbasi sa sťažujú na to, kto robí tzv. fact-checking, teda kontroluje pravdivosť príspevkov.

Predpoveď Baby Vangy na rok 2022: Prídu mimozemšťania! My ich tu máme už od roku 2020
Slovensko ako prvé na svete zaznamenalo prítomnosť mimozemšťanov! Slepá Bulharka, ktorá je u našich čitateľov veľmi obľúbená, predpovedala na rok 2022 príchod mimozemšťanov na našu planétu. My ich tu však máme už skoro dva roky! Jasnovidka Vanga... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Robí im problém uverejniť fakty, ak nie sú podľa ich gusta

Uvádzajú, že v septembri tohto roku sa im zveril bývalý zamestnanec firmy Ventavia. Firma Ventavia bola jedna z firiem, ktorá firme Pfizer pomáhala testovať jej vakcínu. A týždenníku poskytol nahrávky, dokumenty, fotky a e-maily, ktoré ukazovali, že podmienky pri testoch vo firme Ventavia boli nedostačujúce a mohli ohroziť jednak bezpečie pacientov a tiež dôveryhodnosť dát.

„Prišli sme tiež na to, že hoci FDA (americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv, pozn. red.) dostal sťažnosť priamo na firmu Ventavia už pred rokom, neprebehla vo firme žiadna inšpekcia,“ dodávajú editori. Magazín potom najal investigatívneho reportéra, ktorý tento príbeh spísal do článku. Ten potom prešiel kontrolou právnikov, lekárov a tiež editorov. A vyšiel 2. novembra.

Užívateľom siete prišli varovania!

Avšak už od 10. novembra vraj čitatelia hlásili problémy, keď sa článok snažili zdieľať. Niektorí nemohli, u iných sa pri článku objavovalo varovanie, že „chýba kontext“ a že „nezávislí fact-checkeri sa domnievajú, že by tento článok mohol ľudí miasť“.

Ďalším používateľom prišlo varovanie, že kto opakovane zdieľa nepravdivé príspevky, tak jeho príspevky budú menej viditeľné. A administrátori skupín, kde bol článok zdieľaný, boli podľa týždenníka pre zmenu informovaní, že podobné príspevky sú „čiastočne nepravdivé“.

Nemáte pocit, že dochádza k ohrozeniu fungovania štátu? (video)
Hlinovsky svojrázny alegorický status na preome rokov uverejnil na sociálnej sieti politik Alojz Hlina. "Deti nechodia do školy. Zdravotníctvo je na kolenách, minister zdravotníctva na dovolenke v Ománe. Kultúra, šport sú zdecimované. Cestovný... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Pokiaľ ide o to, kto článok označil za čiastočne nepravdivý a zavádzajúci, jednalo sa podľa BMJ o firmu, ktorú si Facebook najal menom Lead Stories. Avšak tento „fact-check“ je podľa lekárskeho periodika nepresný a nezodpovedný.

Prestížny lekársky časopis označili za „novinkový blog“

Jednak nedokazuje, že by článok bol v niečom nepravdivý. Titulok, že British Medical Journal neodhalil nezohľadnené chyby v testovaní vakcíny Pfizeru, je podľa týždenníka nezmyselný, BMJ je v článku označený ako „novinkový blog“, autori sa chvália, že chyby boli preskúmané, hoci spoločnosť žiadne nenašla, a na svojom webe potom spoločnosť zverejnila článok s odkazom, v ktorom sú slová „varovania pred hoaxami“.

A aj keď bola spoločnosť týždenníkom BMJ kontaktovaná, svoje hodnotenie nie je vraj ochotná meniť. Okrem toho sa prestížne lekárske periodikum obrátilo aj na samotný Facebook, aby odstránil tieto nepodložené výhrady a pripomienky a aby umožnil voľné zdieľanie článku.

„Keď spadneš na dno, neponáhľaj sa z neho a chvíľu si na ňom polež"
"Len to najepšie, priatelia!" Píše na sociálnej sieti publicista Eduard Chmelár. Pripomína, že rok 2021 bol "náročný rok". "Je to bezpochyby pravda. Zubatá kosila v takom tempe, že keď som si prečítal na konci roka ten zoznam vzácnych ľudí,... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Umlčujú prestížnych poskytovateľov informácií

Avšak to nie je všetko, čo editorom vadí. „Sme si vedomí toho, že BMJ nie je jediný z prestížnych poskytovateľov informácií, ktorý bol postihnutý neschopnosťou zo strany fact-checkingu spoločnosti Meta (nové meno Facebooku a ďalších platforiem, pozn. red.),“ hovoria Godleeová a Abbasi.

„Namiesto toho, aby Meta investovala časť svojich značných ziskov do toho, aby zabezpečila presnosť zdravotníckych poznatkov zdieľaných cez sociálne médiá, evidentne ste túto zodpovednosť delegovali na ľudí, ktorí sú v tejto kľúčovej oblasti neschopní,“ hovoria a dúfajú, že Zuckerberg jednak napraví túto chybu, ale tiež sa pozrie na zúbok procesu, ktorý k nej viedol.

V snahe odstrániť pochybnosti o vakcíne sa systematicky dehonestujú najlepší vedci a mozgy tejto planéty

Postup Facebooku už komentovala aj Angelika Bazalová, členka Rady ČTK. „Toto je úplne šialené. V snahe odstrániť akékoľvek pochybnosti o vakcíne sa dlhodobo a systematicky dehonestujú najlepší vedci a mozgy tejto planéty. Hlúpi politici a novinári, ktorí nie sú schopní štipky kritického myslenia, hrajú túto globálnu hru na škodcov. Vierohodné a stáročiami overené medicínske znalosti sú označované za dezinformácie a odstraňované z verejných platforiem,“ povzdychla si.

„Teraz to došlo tak ďaleko, že za hoax je označený aj text jedného z najprestížnejších vedeckých časopisov. Zatiaľ čo pochybné preprinty z pochybných zdrojov sú prezentované ako správne a s ich pomocou je systematicky manipulovaná verejnosť,“ uzavrela.

Hrozí vám doživotie! Varuje opozičný poslanec ministrov a prezidentku
Ministri Naď s Korčokom páchajú vlastizradu! Presne za takýto zločin považuje podpísanie obrannej dohody s USA opozičný poslanec. "Americké základne na Slovensku sú pošliapaním národnej suverenity a otvorenou okupáciou nášho územia cudzími... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.