Postoj, chvíľa!
31 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Áno, chvíle bývajú aj krásne. Vedel to tak Goetheho Faust, ako aj naši predkovia, ktorí sa ešte živili prácou, lebo netušili a ani im len na um nezišlo, že sa to dá aj inak. Napríkad krádežami, podvodmi a lžami. "Postoj, chvíľa, si krásna", vyslovil Goethe ústami Fausta svoje nezabudnuteľné slová. Môcť tak zastaviť čas... v čase okolo polnoci na Silvestra.

Pozerajúc sa do mobilného telefónu, na obrazovku počítača, pýtam sa - a určite nielen ja - sme skutočne odkázaní na život v stranícky primitívnom mocenskom bezhodnotovom útlaku? My všetci, ktorí si v tejto nezastaviteľnej chvíli želáme dobro, pokoj, šťastie a samozrejme (hm, prečo vlastne až tak samozrejme) aj zdravie?

Spúšťa sa vodopád slov

Už od tejto chvíle začnú agentúry prinášať vyhlásenia politikov, tak neúprimné a tak prázdne, napísané im dokonca nejakým aparátčickymi poskokmi a ešte budú mať aj tú drzosť, aby nám v nich želali to veľké, nabubralé, kvetnaté nič. Pretože my sme pre nich to malé, bezvýznamné nič. Oni aj tie príhovory prezentujú ako "lebo sa to má", vôbec nie preto, že by brali do úvahy fakt, že tu, na Slovensku, okrem nich žijú aj ľudia. Kašlú na nás, to nám dávajú každodenne po celý rok najavo. Iba tak "spakruky", oznamujú. A iba to, čo je v ich záujme.

Podvodníci s mocou

S falošným úsmevom v tvári nám oznámia, že nám zdvihnú dane a odvody, lebo "štát to potrebuje". A ten istý štát potom za to nakupuje v schránkových firmách predražené tovary, ten istý štát vypláca ich "našim" štedré dotácie. A oni súbežne s tým úplne bez akejkoľvek hanby tliachajú dačo o čistení a "vláde čistoty". Vláda čistých rúk... So špinavými úmyslami, bezhodnotovými charaktermi  a ešte špinavšími praktikami nikdy nikto čisté ústa mať nebude. Ani sa nestane Jánom Zlatoústym.Pripomeňme tým špinavým farizejom, že Ján Zlatoústy svojimi rečníckymi vystúpeniami, v ktorých kritizoval sociálne rozdiely a spoločenskú nespravodlivosť, či nákladný život cirkevných zložiek, si získal značnú popularitu. Vládne kruhy cisárskeho dvora a klérus ho preto prenasledovali a roku 404 vypovedali do vyhnanstva. To už iba ako dodatok.

Polnoc, nielen tá Goetheho

Goetheho Faust vo výjave nazvanom Polnoc je v mnohom a stále inšpiratívny.. Prichádzajú k nemu štyri ženy – Bieda, Hlad, Strasť a Starosť (tá sa dostane kľúčovou dierkou). Faust aj keď ešte musí používať Mefistove služby, vnútorne sa od neho oslobodzuje a stáva sa plne pozemským, smrteľným človekom. Tu na pokraji hrobu poznáva zmysel ľudského života v neustálej práci pre celok.

S potešením počúva  rinčanie  motýk (kopú jeho  hrob) a v duchu sa  mu  vynára obraz  slobodného ľudského rodu  budúcnosti.
"Jen pak jsi  hoden  svobody a žití,
když rveš se  o ně den co den."

Píše sa v jednom z prvých prekladov Goethe diela do niektorého z nám zrozumiteľných jazykov.

Takže

"Postoj chvíľa", zastav sa polnoc, daj nám času premýšľať. Nielen nad tým, aké želanie zvoliť a vysloviť, ale hlavne preto, aby sme vedeli, čo vlastne od roka 2022 očakávame.

Vážení čitatelia, naši čitatelia, kolegovia z vydavateľstva i redakcie Hlavný denník si spolu s Vami želajú, aby sme už nemuseli presviedčať neomylných, že mať iný názor neznamená nemať pravdu. A že jediná pravda nie je iba tá, ktorú nám nadiktujú "naši" zlatoústi politici a ich servilné médiá. Želáme vám i sebe, aby sa raz na Slovensku podarilo oslobodiť pravdu tak, aby si ju už nemohla privlastniť žiadna koalícia a žiaden šialenec na jej čele. Či médiá hlavného prúdu v úslužnom predklone k dobre platiacej moci. Alebo servilní ministri či prokurátori, hoci aj tí špeciálni.

Raz a naozaj už navždy

Želajme si raz navždy zakázať všetkým ...izmom vstupovať do našich životov a bezcitným politikom do našich peňaženiek. Hnevu a zloby do našich duší. A beznádeji do sŕdc. Vzal nám niekto Slovensko? No, tvrdia, že majú mandát. Ale to, čo tvrdia oni, je predsa tak nepodstatné, je to len a len iba ďašia z ich nekonečných lží!

Tak, aby sme tú chvíľu nezdržovali donekonečna, lebo aj čas má svoje povinnosti - na to naše Slovensko - na Vás, na spravodlivosť!

P.S. Ozaj, teraz, po polnoci, už aj na tú našu Repubiku! Patrí nám, nie im. Ona nám patrí aj s nimi. Nám! Nie my s ňou im!

Politológ Lenč: Vládna koalícia zostala tento rok mentálne v opozícii! Koľkých hádok ešte budeme svedkami?
Zvykli si byť opozíciou a sú ňou doteraz! To je názor politológa Jozefa Lenča na súčasnú vládnu koalíciu. Aké má teda šance na spoluprácu v budúcom roku a budú pokračovať koaličné hádky? Stále rozhoduje Matovič? "Napätie medzi koaličnými... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

________________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.