WHO: „Vlna cunami“ infikovaných variantmi omikron a delta zvýši tlak na nemocnice
29 | 12 | 2021 I TASR / Juraj Karas

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval pred zhoršením pandemickej situácie. "Vlna cunami" ľudí infikovaných koronavírusovými variantmi omikron a delta podľa neho zvýši nápor na zdravotnícke systémy, ktoré sú už teraz na pokraji svojich možností.

Podľa šéfa WHO predstavujú varianty delta a omikron "dvojitú hrozbu", ktorá vedie k rekordne vysokým počtom nových prípadov (nákazy) a následne prudkému nárastu hospitalizácií a úmrtí.

"Veľmi ma znepokojuje, že variant omikron, ktorý je prenosnejší a šíri sa v rovnakom čase ako variant delta, spôsobuje vlnu cunami prípadov nákazy," povedal T. Ghebreyesus v stredu v Ženeve. Dodal, že to "vyvíja a bude naďalej vyvíjať obrovský tlak na vyčerpaných zdravotníckych pracovníkov a zdravotnícke systémy, ktoré sú na pokraji kolapsu".

Šéf WHO tiež upozornil, že nápor na zdravotnícke systémy nebol spôsobený len novými pacientmi s koronavírusom, ale aj veľkým počtom zdravotníckych pracovníkov, ktorí ochoreli na covid. "Neočkovaným hrozí mnohonásobne vyššie riziko úmrtia na ktorýkoľvek koronavírusový variant," konštatoval.

WHO dúfa, že v budúcom roku sa skončí akútne štádium pandémie, bude to však závisieť od spravodlivejšej distribúcie vakcín.

Zámerom WHO bolo dosiahnuť do konca toho roka zaočkovanosť 40 percent populácie v každej členskej krajine. Do polovice budúceho roka je cieľom dosiahnuť 70-percentnú zaočkovanosť. Zaočkovanosť na úrovni 40 percent však do konca roka 2021 nedosiahne 92 zo 194 členských štátov WHO.

Hospitalizovaní sú aj tretíkrát očkovaní. Omikron ovládol Švajčiarsko
Švajčiarske úrady očakávajú, že v januári by sa mohlo nakaziť 20-tisíc ľudí denne, píše trend.sk. Omikron sa vo Švajčiarsku podpísal až pod 55 percent nových prípadov nákazy koronavírusom. Hospitalizovaných je kvôli novému variantu už približne 40... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová