V Stredozemnom mori operuje americká lietadlová loď a zatiaľ sa nechystá odtiaľ odísť
29 | 12 | 2021 I TASR

Útočná skupina americkej lietadlovej lode USS Harry S. Truman zostane v oblasti Stredozemného mora s cieľom upokojiť európskych spojencov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na utorkové vyjadrenie amerického ministerstva obrany.

Lietadlová loď sa mala pôvodne presunúť do oblasti Blízkeho východu. Šéf Pentagónu Lloyd Austin však nariadil jej zotrvanie v Stredomorí.

Táto zmena plánu "odráža potrebu neustálej prítomnosti v Európe a je potrebná na to, aby sme našich spojencov a partnerov ubezpečili o našom záväzku ku kolektívnej obrane", spresnil pre AFP nemenovaný predstaviteľ ministerstva.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v utorok oznámil, že predstavitelia Spojených štátov a Ruska budú 10. januára viesť dlho očakávané bilaterálne rokovania zamerané na kontrolu jadrových zbraní a rastúce napätie ohľadom Ukrajiny.

Predstavitelia Západu obviňujú Rusko, že presunulo svoje vojenské jednotky k hraniciam s Ukrajinou. Tento krok vyvolal obavy, že Moskva pripravuje vpád na územie svojho suseda.

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdenia o plánovanej invázii popiera. Od organizácie NATO však žiada bezpečnostné záruky, súčasťou ktorých je aj zastavenie jej možného rozširovania na východ.

Loď USS Harry S. Truman, pomenovaná podľa 33. prezidentovi Spojených štátov, a päť sprievodných plavidiel vyplávali z domovského prístavu v Norfolku v americkom štáte Virgínia 1. decembra, píše na svojej webovej stránke periodikum Navy Times.

Do oblasti Stredomoria sa lode vplavili 14. decembra. Flotila zahŕňa krížnik San Jacinto a štyri torpédoborce.

"Útok na Rusko by sa skončil rýchlo, USA a krajiny NATO by prestali existovať", tvrdí ruský generál
Ruský generál: "Pri súčasnej úrovni vybavenia ruských ozbrojených síl pre USA po ich prípadnom útoku na Rusko už neexistuje žiadna budúcnosť." Informuje web topwar.ru. Počas výročnej tlačovej konferencie v Kremli, o ktorej sme už písali, dostal... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ivan Brožík