Koalícia likviduje právny štát, tvrdí opozičný poslanec. Súdy tomu napomáhajú
29 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Milan Uhrík, predseda opozičného hnutia Republika, zverejnil video. Reaguje v ňom na to, že sudca okresného súdu v Kežmarku nariadil bez štandardných medzikrokov, aby sa Milan Mazurek ospravedlnil infektológovi Petrovi Sabakovi a zaplatil mu odškodné.

Milan Mazurek, člen hnutia Republika, totiž označil médiami obľúbeného a citovaného doktora Sabaku za „covidového proroka“.

M. Uhrík na začiatku videa zdôrazňuje, že ako občan máte právo nesúhlasiť s názormi médiami propagovaných odborníkov. A právo vyjadriť svoj postoj k nim. Najmä keď ste opozičný poslanec a vašou úlohou je spochybňovať mnohé nezmyselné tvrdenia, ktoré sa ešte nedávno javili ako pravdivé.

Opozičný poslanec: Podvod za podvodom, korupcia za korupciou!
Štátny tajomník Milan Kyseľ "lieta v prasacom škandále", v ktorom bude mať čo vysvetľovať. Opozičný poslanec Richard Takáč (Smer-SD) túto kauzu vo svojom statuse posúva o kúsok ďalej. Pri prvej medializovanej správe o dotácii na 6 ošípaných pre... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Sabaka svojimi vyjadreniami klame a straší ľudí

Lekár Sabaka, na ktorého sa odvolávajú médiá hlavného prúdu, sa podľa M. Uhríka neraz vyjadruje klamlivo, čím naháňa občanom strach. V jednom zo svojich vyjadrení predpovedal, že na jeseň 2021 nás čakajú desaťtisíce mŕtvych na covid 19. Mazurek na to reagoval tak, že Sabaka je „covidový prorok“.

Ten podal na Mazureka žalobu a už o pár dní si Mazurek našiel v pošte expresné rozhodnutie, že sa musí tomuto lekárovi za tento výrok verejne ospravedlniť a zaplatiť mu odškodné 20 000 eur za poškodenie dobrej povesti. (Podľa Uhríka si ju tento lekár svojimi vyjadreniami poškodzuje sám.) Bez pojednávania, bez procesu, bez možnosti vyjadriť sa. To sa predsa v normálnom štáte nemôže stať. Ale Mazurekovi sa to stalo presne tak, ako popisuje Uhrík.

Za rozhodnutím stojí kežmarský sudca Juraj Štefell. Vydal ho vo forme neodkladného opatrenia, ktoré treba naplniť okamžite. Keď sa proti tomu odvoláte, nemá to vplyv na krátku lehotu, počas ktorej sa má Mazurek Sabakovi ospravedlniť a vyplatiť mu odškodné.

Najvyšší súd čoskoro vytýči odvolací termín v kauze šekov predsedu ĽSNS
Najvyšší súd (NS) SR by mal čoskoro nariadiť odvolací termín v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur chudobným rodinám. Pre TASR to uviedol predseda NS SR Ján Šikuta. Ubezpečil ho o tom predseda... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | TASR

Sudca zneužil neodkladné opatrenie proti Mazurekovi

Neodkladné opatrenie sa pritom ukladá len vo výnimočných prípadoch na zabránenie vzniku nezvratných škôd, napríklad ak ide o domáce násilie a treba násilníka izolovať od obete. Podľa Uhríka je nemysliteľné, aby súdy zneužívali tento prostriedok na umlčiavanie opozície, ktorá im prekáža v tom, že aktívne bojuje proti ich vláde.

Na prípade Mazureka vidieť, akú právnu anarchiu táto vláda s pomocou niektorých sudcov zavádza. Zneužívajú políciu, vojakov, popierajú právne princípy. Bežný občan sa nemôže dovolať spravodlivosti. „Právo je iba vôľa vládnucej triedy,“ pripomína Uhrík boľševické motto blízke súčasnej koalícii.

Republika sa zastrašovania nebojí

Uhríkovci sa však nevzdávajú, budú pokračovať v boji a vyslovovať legitímne opozičné názory. Zásah vládnej moci proti nim pripisujú aj strachu zo zovstupu hnutia Republika, ktorý je podľa Uhríka hlasom stability a racionality. Uhrík zvýrazňuje, že budú pokračovať v presadzovaní politiky zdravého rozumu, že budú za očanmi stáť, kým tento chorý „fašistický“ režim nepadne.  

Hromadná pripomienka má zabrániť novodobej okupácii Slovenska
Ako avizoval historik a politológ Eduard Chmelár, tak sa stalo. Na svojom facebookovom profile zverejnil text hromadnej pripomienky a žiada o jej podpísanie. Potrebuje 500 podpisov. Ide o námietky proti slovensko-americkej vojenskej dohode, ktorá... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Ján Papuga