Sú lieky na covid, ktoré kupuje vláda, zbytočne predražené? Mesík si to myslí
23 | 12 | 2021 I Juraj Karas

A máme tu dlho očakávaný „pfizermectin“ – teda nový, narýchlo schválený, a teda mizerne odskúšaný a drahý liek, ktorý má robiť presne to, čo účinne, bez nežiadúcich účinkov a lacno robí IVM!

Uviedol to v statuse aktivista a lekár Juraj Mesík na margo správy zo stredy o vládnom nákupe lieku Paxlovid.

„Kontrahovaná tlač dnes zvestovala veriacim novú spásu od Pfizera. Volá sa Paxlovid a stojí púhych 530 dolárov za balenie!“ - píše J. Mesík, ktorý je veľkým priaznivcom ivermektínu (IVM). „Balenie 8 x 6 mg IVM v Egypte stoji 1 dolár, v Indii ešte menej...“

Cituje správu „z vládou kontrahovanej tlače“ o tom, že Slovensko nakúpi 32 100 balení lieku Paxlovid na liečbu koronavírusu a zároveň zruší nákup 35-tisíc balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravír. Rozhodla o tom vláda.

Lieku Paxlovid udelil mimoriadne povolenie americký liekový regulátor FDA. Je určený pre osoby krátko po preukázaní nákazy a jeho cieľom je predísť zhoršeniu symptómov a vyhnúť sa tak hospitalizácii či úmrtiu.

„Aspoň takto Slováci rukami svojej obyčajnej, s Pfizerom solidárnej až rodinne previazanej vlády nakoniec Pfizeru darujú tie Vianoce,“ komentuje Juraj Mesík a počíta: 32 100 x 500 = zaokrúhlene 16 000 000. „Aj malý peniaz poteší, keď je daný z cudzieho a s láskou,“ ironizuje.

Dodajme, že aktivista počítal nepresne a pri zohľadnení presnej, nie zaokrúhlenej ceny lieku vychádza suma za daný počet dávok ešte o milón vyššia, takmer rovných 17 miliónov amerických dolárov. V prepočte na eurá je to 15 miliónov.

Americký FDA autorizoval tabletku proti covidu, objednáva si ich aj Slovensko
Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v stredu autorizoval antivirotikum s názvom Paxlovid od spoločnosti Pfizer na liečbu covidu pre rizikové skupiny populácie. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Liečivo Paxlovid je povolené pre... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | TASR / Juraj Karas