Poľsko sľubuje zastaviť zasahovanie EÚ: Tento byrokratický centralizmus treba zablokovať!
24 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritizoval rozhodnutie EÚ začať právne kroky proti jeho krajine. Vyhlásil, že právomoci Bruselu musia byť obmedzené.

Poľsko v Bruselí múti vodu

EÚ v stredu oznámila, že proti Poľsku začne konanie o porušení a ako dôvod uviedla porušenie nadradenosti práva EÚ, píše portál RT.

Toto rozhodnutie EÚ nasleduje po dvoch rozhodnutiach poľského ústavného súdu, ktorý uprednostnil poľské zákony pred zákonmi EÚ. A dospel k záveru, že niektoré časti zmlúv EÚ sú v rozpore s ústavou krajiny.

„Myslím si, že čoraz viac členských štátov Európskej únie si všíma, že niekde musí existovať hranica kompetencií. Tých, o ktorých môže rozhodnúť Európska únia, a tých, ktoré môže rozhodnúť poľský štát,“ povedal Morawiecki v stredu v televíznom prejave po vyhlásení EÚ.

Podľa jeho názoru by väčšina európskych občanov nechcela, aby EÚ rozhodovala v určitých oblastiach, ako je rodinné právo alebo dedičské právo.

Západ prinútil Putina hrať vabank
Spojené štáty americké podľa Vladimíra Putina zareagovali pozitívne na predložený návrh Ruska rokovať o bezpečnostných zárukách, ktoré podľa neho obsahujú zastavenie rozširovania NATO na východ.Túto informáciu priniesol cas.sk Putin chváli postoj... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Tento byrokratický centralizmus treba zablokovať

Poľský premiér dodal, že Európska komisia „pokračuje v ceste nepochopenia rozdelenia kompetencií “ medzi členskými štátmi a Bruselom. To znamená, že rastúcu tendenciu k „byrokratickému centralizmu treba niekde zablokovať,“ povedal Morawiecki.

Varšava má dva mesiace na to, aby odpovedala na list Európskej komisie o žalobe. Medzitým napätie medzi Poľskom a EÚ už oddialilo dodanie multimiliardového balíka na obnovu po Covide do krajiny. Miesto toho Európska komisia udelila Varšave obrovské denné pokuty.

„Nikto by nemal byť očkovaný proti svojej vôli prostredníctvom fyzického nátlaku"
Nemecká vláda má na budúci rok rozhodnúť o povinnom očkovaní proti koronavírusu. Tí, ktorí sa nebudú chcieť dať zaočkovať, by podľa nej mali zaplatiť pokutu. Minister spravodlivosti Marco Buschmannn ale vylučuje možnosť fyzického nátlaku, píše... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.