Minister Naď si zajazdil. Ale za akú cenu?
20 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Jaroslav Naď, minister obrany za OĽaNO si plnil sny. Jazdil v tíme s prepojením na firmu z kauzy Spevák s miliónovým dlhom. Šéf rezortu tvrdí, že svoju účasť na súťaži prediskutoval s právnikmi. O podujatí informovali Hospodárske noviny.

„Chalani, ste borci, motošport je hotová alchýmia založená na tímovej práci a dôvere. Klobúk dolu, verím, že sa vám všetkým bude v zdraví dariť aj naďalej!“ napísal pred časom na sociálnej sieti Naď. Urobil tak krátko po tom, ako sa v polovici novembra zúčastnil na exhibičnej súťaži Auto Show na trati Slovakia Ringu v Orechovej Potôni.

Pre šéfa jedného zo silových rezortov bola účasť na súťaži taká úžasná, že sa tým pochválil aj verejne. Nielen písomnou formou, ale i pripojením niekoľkých záberov. Z nich je zrejmé, že si šou neužíval ako obyčajný divák. V ten deň sa z neho stal profesionálny pretekár v pozícii navigátora.

Jeho partnerom bol dlhoročný jazdec z L Racing tímu. Rovnomenný názov nesie aj súkromná spoločnosť, ktorej vedenie je zároveň manažmentom uvedeného motodružstva. Z dostupných údajov vyplýva, že ide o spoločnosť nie práve v najlepšej finančnej kondícii. Za minulý rok nevykazovala žiadnu hospodársku činnosť. Aktuálne jej názov svieti v zozname dlžníkov Finančnej správy. Daňový nedoplatok je vyše 1,3 milióna eur.

Išlo o zakázanú reklamu?

V príspevku na sociálnej sieti minister verejnosti oznámil, že ani rezort obrany, ani on sám za účasť na pretekoch nič nedostali. Napriek týmto tvrdeniam však jeho spojenie s konkrétnym tímom, ktorý je priamo previazaný s rovnomennou firmou, vyvoláva otázky, či zo strany hlavy rezortu nemohlo ísť minimálne o skrytú reklamu.

„Minister celú záležitosť prediskutoval s právnikmi, ktorí ho upozornili, aby vozidlo ani jeho kombinéza nemali žiadnu reklamu na súkromnú spoločnosť, čo sa aj stalo,“ reaguje hovorkyňa rezortu. Avšak na vozidle, na ktorom pretekal, bol umiestnený názov tímu L Racing.

Aj sociálna sieť má komerčný dosah, zákon je zastaraný

Právnik organizácie Transparency International Slovensko Ján Ivančík upozorňuje, že verejní funkcionári by sa mali vo všeobecnosti vyhýbať akejkoľvek propagácii produktov, služieb alebo podnikateľských subjektov. Túto povinnosť im ukladá ústavný zákon. Jedným z problémov je podľa neho samotné definovanie pojmu reklama. Aktuálne platná právna regulácia bola totiž prijímaná v čase, keď fenomén sociálnych sietí ešte neexistoval. Príspevky niektorých verejných funkcionárov sú spôsobilé osloviť desaťtisíce, ba až státisíce používateľov. Komerčné využitie takéhoto kanála je nespochybniteľné. „Z pozície verejných funkcionárov sú navyše kontá na sociálnych sieťach často citované aj médiami. Je iba ťažko predstaviteľné, že by cielené aktivity verejných funkcionárov s podobným dosahom vo 'fyzickom svete' mohli byť posudzované inak ako reklamná činnosť,“ domnieva sa Ivančík.

Skrytá reklama nie je jediným problémom. Oveľa závažnejšie sú zistenia, že v čase, keď svoje meno, ako aj rezort, hoci len na pár hodín upísal konkrétnemu mototímu, jeho vedenie bolo zrejme už niekoľko mesiacov v hľadáčiku vyšetrovacích orgánov dvoch krajín. Podľa zistení HN sa spoločnosť L Racing údajne spomína v súvislosti s prípadom, o ktorom v uplynulých dňoch spoločne informovali zástupcovia slovenskej a českej polície, ako i Finančnej správy.

Firma zapletená v akcii Spevák

Ide o kauzu, v rámci ktorej od januára 2018 do júna 2021 dochádzalo k miliónovým daňovým únikom na území oboch krajín. Uvedenú trestnú činnosť údajne páchala organizovaná skupina, ktorá obchodovala s nadhodnotenou cenou reklamy na pretekárskych autách. Na dani z pridanej hodnoty týmto spôsobom získala viac ako 6,5 milióna eur. Išlo o akciu Spevák.

Policajné prezídium odmietlo potvrdiť, či v sieti podozrivých skončila aj spoločnosť L Racing z obce Krásnohorské Podhradie. Hlavný manažér mototímu L Racing, ktorý je zároveň konateľom a spoločníkom firmy s rovnakým názvom, Ján Lipták, tvrdí, že v súvislosti s akciou Spevák ich polícia zatiaľ nekontaktovala, nežiadala žiadne dokumenty a nepredviedla nikoho na výsluch. 

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.