Ako slávia Vianoce vo svete?
24 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Treba však asi podotknúť, že Vianoce oslavujú len kresťania a bez náboženského charakteru aj ateisti v Európe, oboch Amerikách, Austrálií, ale aj v časti Afriky či Ázie. Tradície sa samozrejme líšia, veď to nie je inak ani v rámci takého malého územia, akým je Slovensko. Poďme sa spolu s portálom lexika.sk pozrieť, ako je to v iných častiach sveta.

Čo nás všetkých spája?

Je to jedna z mladších tradícií - vianočný stromček. Vo väčšine krajín sa ozdobuje ihličnan, ale napríklad v Afrike zdobia palmy. Môže to byť celkom zaujímavý pohľad, čo poviete?

História stromčeka siaha do Nemecka, odkiaľ sa počas 18. a 19. storočia rozšírila po celej Európe. Pôvodný stromček visel z povaly a vešali sa naň drevené, či porcelánové ozdoby. V chudobnejších rodinách aj do staniolu zabalené orechy, či šišky. 

Druhým spojením je spievanie kolied. Z nich asi najznámejšou je tiež z Nemecka pochádzajúca Tichá noc. No a keďže historicky sú Vianoce oslavou Kristovho narodenia, tak aj stavanie betlehemov. V kostoloch dodnes do betlehemov vkladajú bábiku znázorňujúcu Ježiška až v noci z 24. na 25. decembra. 

Kedy sa oslavujú Vianoce

V strednej Európe sa Vianoce slávia cez vianočné trojdnie - 24. december Štedrý deň, 25. december Božie narodenie a 26. december - sviatok sv. Štefana. Na Britských ostrovoch, v USA, ale aj v západných krajinách Európy sa Vianoce oslavujú 25. decembra a aby to nebolo také jednoduché, východné cirkvi oslavujú Božie narodenie až 6. januára.

Sviatky hojnosti

Dnes oproti minulosti tej hojnosti máme po celý rok, ale kedysi tá strava nebola taká pestrá a tak boli Vianoce skutočne sviatkami, kedy si ľudia dopriali. A dopriali nie len sebe, ale zo všetkého, čo bolo na stole, symbolicky vydelili aj domácim hospodárskym zvieratám. 

V našich zemepisných šírkach sa jedia oblátky, jablko, kapustnica a ryby. Na portáli Lexika.sk sa dočítame, že v Anglicku sa podáva vianočný puding s brandy alebo whisky. V Taliansku sa maškrtí bábovka Panetonne, vo Francúzsku roláda Buche, v Belgicku vianočka Cougnous, v Nemecku jablkový závin, V Dánsku ryžový nákyp s mandľou, vo Švédsku marcipán, V Rakúsku kukuričná kaša s hrozienkami a čerešňovým likérom, v Maďarsku tradičná orechová roláda, v USA a Kanade sušienky, v Brazílii citrónový koláč a v Japonsku tradičný smotanový koláč s jahodami. 

Kto nám nosí darčeky?

No áno, dávame si ich navzájom, ale legendy sú pekné. Asi nikoho neprekvapí, že podľa kresťanstva najväčším darčekom je narodenie Ježiška a tak aj darčeky "nosí" práve On. Oni teda prichádzajú s Jeho narodením. V anglosaských krajinách a v USA ich nosí Santa Claus a v Taliansku sa o ne postará Babbo Natale a potom 6. januára bosorka Befana. Európa je v tomto celkom rôznorodá: vo Francúzsku je to Père Noël, v Nemecku a jeho susedných krajinách Christkind – čiže Ježiško. V Írsku a Portugalsku darčeky rozdáva Father Christmas, v Holandsku Sinterklaas (6. decembra), vo Fínsku Joulupukki, vo Švédsku Jultomten, v Nórsku Julenissen, v Rusku Dedo Mráz, a v Grécku Svätý Bazil, ktorý nosí darčeky na Nový rok.

My z redakcie

vám prajeme, aby ste si Vianoce užili so svojimi milovanými a aby ste ich prežili v zdraví, pokoji, láske a radosti. Lebo to sú tie najvzácnejšie darčeky.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.