SIS nebude komentovať vyjadrenie Roberta Fica, povinnosti voči ústavným orgánom si plní
19 | 12 | 2021 I TASR

Slovenská informačná služba vzhľadom na svoje postavenie štátneho orgánu SR vo všeobecnosti a konzistentne verejne nekomentuje vyjadrenia politikov. Uviedla to v stanovisku pre TASR v reakcii na zverejnené video Roberta Fica.

"Riaditeľ SIS Michal Aláč poskytol v medziach zákonných povinností spravodajskej služby požadované a vo vzťahu k predmetnej veci relevantné informácie ústavným orgánom štátu, vrátane NR SR,” uviedla hovorkyňa SIS Katarína Némová.

"Získané informácie boli tiež v súlade so zákonom poskytnuté aj vecne príslušným orgánom činným v trestnom konaní. Verejnosť možno ubezpečiť, že rovnako SIS bude v súlade so zákonom postupovať aj v budúcnosti,” doplnila hovorkyňa.

V sobotu predseda Smeru-SD a poslanec NR SR Robert Fico uviedol, že skupina 30 poslancov žiada vedenie SIS, aby doručilo informácie a získané dôkazy o manipuláciách trestných konaní do parlamentu. Vyhlásil to vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Bývalý premiér argumentuje, že podľa zákona o SIS tajná služba poskytuje parlamentu informácie dôležité pre jej činnosť a rozhodovanie. "Podľa odseku šesť poskytuje SIS aj informácie o trestnej činnosti nielen orgánom činným v trestnom konaní, ale aj iným orgánom vrátane NR SR, ak ich potrebujú na zamedzenie protiústavnej alebo inej protiprávnej činnosti," skonštatoval opozičný poslanec.

Zároveň bude skupina poslancov žiadať, aby sa naplnil zákon o ochrane pred odpočúvaním a bola zriadená parlamentná komisia na kontrolu používania odpočúvania. "Na čele ktorej musí stáť podľa zákona predstaviteľ opozičnej strany," podotkol Fico.

Fico žiada SIS, aby doručila do NR SR dôkazy o manipuláciách trestných konaní
Skupina 30 poslancov Národnej rady (NR) SR žiada vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS), aby doručilo informácie a získané dôkazy o manipuláciách trestných konaní do parlamentu. Vyhlásil to poslanec NR SR a predseda Smeru-SD Robert Fico vo... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR