Ruskí experti: Očkovanie každé tri mesiace? NEODPORÚČAME! Vyzerá to ako reklama na nepredaný produkt
15 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Neodporúčame to! Člen tímu, ktorý vyvinul ruskú vakcínu Sputnik V, napadol varovanie amerického Pfizeru. Farmaceutický gigant totiž prišiel s vyhlásením, že na ochranu pred vírusom bude potrebné očkovanie proti Covid-19 každé tri mesiace.

Reklama na nepredaný produkt

„Neodporúčame to a nevidíme v tom potrebu,“ povedal v utorok pre RIA Novosti Denis Logunov, zástupca riaditeľa inštitútu Gamaleya. „To, čo Pfizer teraz zverejňuje, vyzerá ako reklama na nepredaný produkt, nie ako overený výskum. Zatiaľ vychádzajú priebežné výsledky a bolo by unáhlené použiť ich na zdôvodnenie rozhodnutia hromadne očkovať ľudí každé tri mesiace.“

Štúdie zverejnené v októbri ukázali, že účinnosť vakcíny Pfizer-BioNtech pri prevencii infekcie klesla po šiestich mesiacoch z 88 percent na 47 percent. Rovnaká analýza však tiež ukázala, že injekcia bola stále účinná na 90 percent pri prevencii hospitalizácie po rovnakom časovom intervale, informuje portál RT.

Stačí to aj na Omicron

Odvtedy sa posilňovacie dávky vakcíny Pfizer stali široko dostupnými v USA a Spojenom kráľovstve. Firma nedávno zverejnila údaje, ktoré ukazujú, že tri dávky zrejme poskytujú dobrú ochranu proti Covid-19, a to aj pri šírení variantu Omicron, pri ktorom sa vedci obávajú, že by mohol byť nákazlivejší ako predchádzajúce kmene a obísť imunitu.

Minulý týždeň však generálny riaditeľ spoločnosti Albert Bourla pre CNBC povedal, že môže byť nakoniec potrebná štvrtá dávka. Pôvodne si vraj myslel, že štvrtá bude potrebná až po 12 mesiacoch, ale Omicron si teraz môže vyžiadať skoršiu distribúciu.

Holandsko pre obavy z variantu omikron zatvorí pred Vianocami základné školy
Holandsko pre rastúce obavy zo šírenia koronavírusového variantu omikron zatvorí pred Vianocami základné školy a predĺži nočný zákaz vychádzania. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Základné školy sa zatvoria v pondelok 20. decembra, teda o... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Ženú ich finančné záujmy! 

Niektorí experti poukázali na to, že Pfizer a ďalšie farmaceutické spoločnosti majú finančný záujem na predaji väčšieho množstva injekcií. Pritom argumentujú, že údaje ukazujú, že vakcíny zostávajú účinné pri prevencii závažných prípadov Covid-19 aj po šiestich mesiacoch.

Porovnávacia štúdia vakcín vykonaná medzi januárom a júnom ukázala, že po šiestich mesiacoch bola vakcína Sputnik V najúčinnejšia v prevencii úmrtnosti na Covid-19 a druhá po Moderne v prevencii infekcie. 

Napriek tomu, že dostal zelenú vo viac ako 70 krajinách, zatiaľ ho neschválila Svetová zdravotnícka organizácia, pričom Moskva sa odvoláva na byrokratické prekážky.

Čisté bláznovstvo! Politika EÚ môže reálne viesť k vojne s Ruskom
Toto už naozaj nie je sranda! Vy fakt chcete vojnu s Ruskom? Rozčúlil sa vo svojom vystúpení v Európskom parlamente europoslanec Milan Uhrík. Konfliktná politika EÚ Postoje Európskej únie, jej paktovanie s NATO ani prílišný tlak na Rusko sa... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.