Politici zmrazili príplatky a dávky všetkým OKREM SEBA: Ich platy ešte PORASTÚ!
13 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Poskladáme sa politikom na ešte väčšie platy? Politici ľuďom zmrazili príplatky za prácu, 13. dôchodky aj dávky. Na seba však pri tomto zmrazovaní akosi pozabudli.

Zdražuje takmer všetko. Základné potraviny, energie, pohonné hmoty, stavebniny, spotrebný tovar....A úderom polnoci na Silvestra sa to určite neskončí! Mnohí Slováci si budú musieť poriadne utiahnuť opasok.

Spravodlivosť po Slovensky

Zlou správou je, že so zdražovaním si domácnosti budú musieť v novom roku poradiť bez zvýšených príplatkov za prácu, so zmrazenými 13. dôchodkami a ani valorizácia penzií nebude taká štedrá ako po minulé roky, píše portál 1pluska.sk. Na druhej strane poslanci a ministri si svoje kráľovské platy nezmrazili. 

Hoci sa minimálna mzda od budúceho roka mierne zvýši zo súčasných 623 eur na 646 eur, príplatky ostanú zmrazené. „Príplatky za nočnú prácu a prácu v sobotu a nedeľu sú od 1. januára 2021 stanovené v Zákonníku práce pevnou sumou. Príplatky ostávajú v rovnakej výške, pretože sa sociálni partneri na rokovaniach tripartity počas tohto roka nedohodli na zmene ich výšky. O prípadných budúcich zmenách budú sociálni partneri rokovať v roku 2022, keď budú riešiť aj výšku minimálnej mzdy na rok 2023,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská.

Ako sa k vám dostane odmena za očkovanie?
Stále sa nevie, koľko miliónov treba! Pred časom navrhol minister financií Igor Matovič odmenu pre zaočkovaných seniorov. Jeho nešťastný nápad s 500-eurovým poukazom neprešiel, no parlament nakoniec odsúhlasil, že šesťdesiatnici a starší dostanú... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Čo sa zmení a čo nie?

Zamestnanec tak dostane za nočnú prácu v roku 2022 rovnako ako v tomto roku zvýhodnenie v sume 1,43 eura za hodinu. Za prácu v sobotu je to 1,79 eura za hodinu a v nedeľu 3,58 eura za hodinu. Príplatok za sviatok sa nemení, je naviazaný na priemerný plat zamestnanca a za každú odrobenú hodinu predstavuje 100 percent priemernej hodinovej mzdy.

Zmrazené na sume 334,30 eura v novom roku ostanú aj minimálne dôchodky. Poberajú ich Slováci, ktorí odpracovali aspoň 30 rokov, no mesačne by museli vyžiť z nižšej sumy a ocitli by sa v hmotnej núdzi.

Ani valorizácia klasických dôchodkov nebude taká štedrá ako po minulé roky. Všetkým sa zvýšia penzie o dôchodcovskú infláciu 1,3 %. Štát doteraz penzistom, ktorým by vychádzalo príliš malé zvýšenie podľa percentuálneho prepočtu, garantoval aj minimálnu valorizačnú sumu. Od roku 2022 však už seniori garantovanú pevnú sumu nedostanú. 

Zmrazené ostali aj trináste dôchodky, ktoré už štát penzistom vyplatil v novembri. Dôchodcovia dostali tak ako minulý rok od 50 eur do 300 eur, pričom najvyššie trináste dôchodky dostali ľudia s najnižšími penziami. 

Chaos v opatreniach: Čo s Vianocami? Čakajte ďalšie zmeny
Stále je všetko nanajvýš nejasné! V opatreniach vládne chaos, navyše, podľa dostupných dát na zníženie mobility ani nezaberajú. Dva týždne platil nejasný minilockdown, a hoci sa pravidlá pre očkovaných a prekonaných mierne uvoľnili nejasnosti ich... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Na ľudí v hmotnej núdzi sa štát doslova vykašľal!

Doslova drobné štát prihodí ľuďom v hmotnej núdzi. Podľa sumy životného minima dostanú viac o 1,5 %. Dávka pre jednotlivca sa tak zvýši o 1 euro na 68,80 eura, pre jednotlivca s jedným až so štyrmi deťmi o 1,90 eura na 130,90 eura.

Podobne dopadli aj rodičia s malými deťmi. Tí, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali a mali nárok na materskú dávku, zvýšia „rodičák“ od januára budúceho roka zo súčasných 378,10 eura na 383,80 eura. Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali, rodičovský príspevok stúpne z 275,90 eura na 280 eur.

Rastú len ceny a inflácia

Kým dávky rastú len tempom okolo jedného percenta, inflácia a teda zdražovanie už teraz prekročilo hranicu 5,1 % a ďalej stúpa. 

„Valorizácia dôchodkov, ale aj dávok v hmotnej núdzi a dávok pre rodiny len o 1,3 % v čase, keď rast cien a to najmä potravín a energií je najvyšší za dlhé roky, je slabá a vláda by mala konať. Riešením nie sú jednorazové príspevky a milodary, ale systémová zmena – navýšenie dávok a dôchodkov tak, aby zodpovedalo reálnemu rastu cien,“ komentuje to exminister práce Jozef Mihál.

Sulík aj Saková sú proti povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19
Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentného Hlasu-SD a exministerka vnútra Denisa Saková sú proti povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19. Zhodli sa na tom v... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Mihale

Vo vláde a parlamente žiadne prekvapenie! Platy pôjdu opäť hore

Zatiaľ čo výraznejšie zvyšovanie dávok a príplatkov pre ľudí je v nedohľadne, poslancov sa to netýka. Dokonca to vyzerá tak, že si ešte polepšia. Poslanci už teraz zarábajú vyše 5 000 eur mesačne. Ich základný plat na rok 2021 je 3 060 eur. K tejto sume patria ešte paušálne náhrady. 

Kým základný plat sa poslancom v budúcom roku zníži, paušálne náhrady sa zvýšia a v konečnom dôsledku si zákonodarcovia zrejme polepšia. Pri priemernej mzde v hospodárstve 1 180 eur a schodku verejných financií vyše 7 percent klesne základný plat poslanca NR SR na 3 009 eur, no paušálne náhrady stúpnu na 2 124 eur, resp. 2 478 eur. 

K platu sa navyše pripočítavajú aj funkčné príplatky pre poslancov vo vedení parlamentu alebo výborov. Predseda parlamentu dostáva príplatok 497,91 eura, podpredseda NR SR 331,94 eura. 

Od platov poslancov sa odvíjajú zárobky ďalších ústavných činiteľov – prezidentky, predsedu vlády, ministrov. Napríklad plat hlavy štátu je vo výške 4-násobku platu poslanca, minister zarába 1,5-násobok platu poslanca.

R. Huliak: O covide sa kričí a v pozadí sa dejú vážne veci
Ing. Rudolf Huliak, predseda mimoparlamentnej Národnej Koalície vo svojom videu vysvetľuje, čo sa na nás chystá potichu, kým sa nahlas kričí o covide. Niet inej témy, ako covid Pandémia covidu už dva roky traumatizuje, dokonca rozdeľuje... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.