WHO: Variant omikron sa šíri rýchlejšie a oslabuje vakcíny
12 | 12 | 2021 I tasr

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v nedeľu uviedla, že koronavírusový variant omikron je infekčnejší než variant delta a znižuje účinnosť vakcín čo sa týka ochrany pred nákazou a šírením vírusu. Na druhej strane ale podľa predbežných údajov spôsobuje menej závažné príznaky ochorenia. Informovala o tom agentúra AFP.

WHO ale zároveň zdôraznila, že pre nedostatok dát nedokáže určiť, či vysoká miera nákazlivosti omikronu súvisí s nižšou imunitnou odozvou naň, vyššou prenosnosťou alebo s kombináciou oboch týchto faktorov.

"Z aktuálne dostupných dát vyplýva, že omikron pravdepodobne vytlačí variant delta tam, kde sa objaví komunitné šírenie (vírusu)," dodala WHO. Dosiaľ síce variant omikron spôsobil u nakazených ľudí len "mierny" priebeh choroby, respektíve išlo o asymptomatické prípady, avšak momentálne štatistické údaje nie sú dostatočné na to, aby mohla WHO stanoviť, nakoľko je tento variant klinicky závažný.

Nemecko: Na protestoch proti pandemickým opatreniam došlo k potýčkam s políciou
Vo viacerých mestách Nemecka sa cez víkend konali protesty proti opatreniam zameraným na boj s pandémiou COVID-19 s účasťou tisícok ľudí. V niektorých oblastiach v spolkových krajinách Sasko, Durínsko či Bádensko-Württembersko došlo i k... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | tasr

Väčšina prípadov nákazy na svete súvisí aktuálne s variantom delta, ktorý bol tento rok identifikovaný v Indii. V novembri však v Juhoafrickej republike (JAR) vedci potvrdili prvé prípady omikronu, ktorý sa vyznačuje veľkým množstvom mutácií. Mnohé krajiny následne pre obavy zo šírenia vírusu prijali cestovné reštrikcie pre juhoafrické krajiny a znovuzaviedli i domáce obmedzenia.

Do 9. decembra potvrdili variant omikron podľa WHO v 63 krajinách. Jeho rýchlejšie šírenie zaznamenali okrem JAR i v Británii. V nedeľu odhalili v Británii 1239 ďalších prípadov omikronu, čím ich doterajší počet stúpol na 3137. Oproti sobotňajším číslam ide o 65-percentný nárast.

Zdravotnícky úrad v Japonsku varuje pred rizikom zápalu srdcového svalu u mladých mužov po vakcíne proti COVIDu. Nerobí nátlak na ľudí !
Japonský zdravotnícky úrad teraz oficiálne varuje pred rizikom zápalu srdcového svalu u mladých mužov po podaní génovej vakcíny proti COVIDu-19 od spoločností Pfizer alebo Moderna, informuje rakúsky Wochenblick. Viditeľné upozornenie: závažné... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Británia pre "prudký nárast" prípadov omikronu v nedeľu rozhodla o zvýšení výstrahy pred nákazou covidom z tretieho na štvrtý stupeň na päťstupňovej škále. Znamená to, že "šírenie (nákazy) je vysoké a tlak na zdravotnícke služby je rozsiahly, značný alebo sa zvyšuje".

AFP píše, že krajiny s dostatočnými zásobami dávok vakcíny ako napríklad Francúzsko či Spojené kráľovstvo v boji proti šíreniu omikronu obyvateľov vyzývajú, aby sa dali zaočkovať i treťou dávkou. Konzorcium Pfizer/BioNTech minulý týždeň oznámilo, že tri dávky jeho vakcíny dokážu zaistiť ochranu i pred variantom omikron.

Na koľko sú rýchle antigénové testy spoľahlivé aj pri mutácii Omikron?
Takzvaná citlivosť udáva, ako spoľahlivo rýchle antigénové testy odhalia, či je niekto nakazený koronavírusom. Štúdie ukázali, že mnohé z nich to dokážu pomerne dobre, ak je vírusová záťaž vysoká. Ak je nižšia, už tomu tak nie je, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová