Čo sa vlastne stalo a prečo je dobré pouvažovať nad kúpou kravy
11 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Máme pár dní pred najkrajšími sviatkami v roku. Pred Vianocami. Každé Vianoce niečo stoja. A tie tohtoročné budú u mnohých aj o výbere medzi tradičnou večerou a medzi darčekmi. Finančne totiž mnohé rodiny doslova neutiahnu aj večeru, aj darčeky. V našej krajine sa mnohé zmenilo. Zdevastované poľnohospodárstvo a potravinárstvo si začínajú vyberať svoju daň. Téme sa v denníku Pravda venoval Jozef Sedlák.

Obyčajné maslo vôbec nie je obyčajné. Na Slovensku, ale aj v Európe patrí k pilierom v potravinovej hierarchii, na čo vo svojom článku upozorňuje aj Jozef Sedlák v denníku Pravda. Z masla sa ale stáva luxusný tovar. Rožok s maslom si už niektoré rodiny nemôžu dovoliť a bude to aj horšie.

"Ak má človek šťastie, kúpi vo veľkých reťazcoch najrozšírenejšie, 250-gramové, balenie aj po 1,85 eura. Inak však obľúbená štvrtka stojí v rozmedzí od 2,70 do 3,40 eura," informuje Pravda. A také drahé maslo na Slovensku ešte nikdy nebolo. 

Nielen maslo, ale aj iné základné potraviny postupne dražejú. Chlieb, mlieko, maslo, mäso je drahé aj po zľavách, ktoré ponúkajú zahraničné potravinové reťazce. Ceny prudko rastú a kvôli zdevastovanému poľnohospodárstvu a potravinárstvu na Slovensku nemáme možnosť zastaviť to a oprieť sa o vlastnú výrobu.  

Čo sa vlastne stalo?

Poďla Sedláka, začiatkom roku 1990 sa na Slovensku chovalo dovedna vyše pol druha milióna kusov hovädzieho dobytka, ale odvtedy sa stáda postupne svrkávali. Nikde na svete stáda dobytkov neklesali tak dramaticky ako u nás. A kým pred 15 rokmi sme mali  ešte 800 mliečnych fariem, dnes je to už iba 350 fariem. Zredli kravy, ktoré dávali mlieko a zredli aj mliekarne. Naše mliekarne sa stali súčasťou veľkých medzinárodných koncernov a výroby sa popresúvali za hranice. 

Maslo síce máme. Na pultoch ho je dosť. Rôzne druhy. Ale medzi nimi aj slovenské značky vyrábané v Nemecku. Je lacnejšie a tak rodiny siahajú po ňom. Čo tam po lokálpatriotizme, keď peňaženka nepustí. Situácia je zlá. Odborníci z mliečneho sektoru dokonca tvrdia, že tak zlá ešte nikdy nebola. A ďalšie a ďalšie mliekárenské podniky, aj z tých málo čo ostalo zatvárajú. 

Celý sektor mlieka sa ocitol v ťažkej situácii...

Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a súčasne aj šéf Levmilku Levice Marián Šolty upozorňuje, že celý sektor mlieka sa ocitol v ťažkej situácii, ktorá je výsledkom neschopnosti niekoľkých slovenských vlád. "Podcenili rolu mlieka ako základnej potraviny vo výžive obyvateľstva a nechali ho napospas trhu, kde sa stretajú produkty s nerovnakou dotačnou podporou národných vlád. Veľa bude závisieť od toho, ako zareaguje rezort, stále však v tejto otázke nepadlo konečné rozhodnutie,“ povedal pre Pravdu Šolty.

Šolty pre Pravdu tvrdí, že mliečne výrobky už nebudú lacné. Podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu Martina Krajčoviča stúpa na Slovensku cena masla kvôli nedostatku mlieka a smotany. Dodáva, že nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Na Slovensku ale ide poľa neho o vážnejší problém. A kríza má žiaľ podľa neho kvôli nedostatočnému financovaniu agropotravinárstva zo strany štátu väčší dosah na domácich producentov ako na zahraničných.