Ako vidia budúci rok bankové analýzy?
11 | 12 | 2021 I Eka Balaskova
Drahé teplo. Drahé potraviny. Drahé bývanie ... Odvšadiaľ sa na nás valia správy o tom, čo všetko siahne hlbšie do našich peňaženiek. Ako to ale vidia banky? Naozaj to bude taký tragický rok? Informácie sme našli v denníku Pravda.
Inflácia ešte bude stúpať

Od roku 2004 aktuálne zažívame najvyšší ročný rast cien. Pridá sa k tomu ešte zvýšená cena energií. Do apríla preto inflácia vystúpi až cez 7 percent. Tá bude spôsobená "silným oživením svetovej ekonomiky, ale aj presunom časti spotreby domácnosti zo služieb k tovarom (chceme mať doma aj plnohodnotný home office, fitko), či pandemickými výpadkami činností rôznych prístavov, fabrík, napríklad v Ázii. To sa potom prejavuje na cenách ropy, čipov, agrokomodít či ocele, ktoré vstupujú do výroby konečných produktov. Aj keď inflácia v budúcom roku od apríla zrejme postupne spomalí, už ubrala z kúpnej sily našich úspor vo forme hotovosti, bežných a sporiacich účtov, ale aj nízko výnosných dlhopisových fondov," informuje Pravda.

Kedy sa konečne vyrieši vražda Ernesta Valka?
K pre­ve­ro­va­niu sta­vu súd­ne­ho ko­na­nia vo ve­ci poš­ko­deného Er­nes­ta Val­ka mi­nis­ter­kou spra­vod­li­vos­ti píše v Právnych listoch JUDr. Ján Golian, PhD, sudca Krajského súdu v Bratislave. Jeho právny názor prinášame v plnom znení, bez... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Covid už nebude strašiakom

Aktuálna zima bude podľa bánk z pandemického pohľadu znovu krutá, aj keď "v najzaočkova­nejších krajinách oveľa menej ako u nás. Následné premorenie obyvateľstva a ďalšie očkovanie by malo znamenať lepšiu ďalšiu zimu ako je tá súčasná, možno už aj skorá jar bude lepšia. Na trh by mali prísť nové lieky i vakcíny, no stále je tu hrozba nových mutácií koronavírusu, ktoré by boli nákazlivejšie, či odolnejšie voči existujúcim vakcínam (aktuálne omikron – ak by bol ale miernejší ako delta, mohol by aj pomôcť). Pred budúcou zimou očakávame, že bude zaočkovaných viac Slovákov a Sloveniek ako dnes. Najlepšou cestou by azda bolo povinné očkovanie, minimálne u rizikových skupín starších ľudí, zdravotníkov, tvrdí VÚB Banka. „Už dnes sa deti povinne očkujú voči 10 chorobám, tak prečo nepridať na zoznam ešte jednu, keď nám tak všetkým strpčuje životy? Život v demokratickej spoločnosti neprináša len slobody, ale aj zodpovednosť, teda povinnosti,“ hovorí Pravda.

Nezamestnanosť neporastie

Pravda tvrdí, že "Trhu práce sa v koronakríze darilo lepšie, ako sme si mysleli. Aj vďaka vládnym podporným opatreniam nezamestnanosť ani priemerné mzdy až tak neutrpeli, ako napríklad po recesii v roku 2009. Naopak, skôr sa vraciame k situácii pred krízou, kedy pracovné sily chýbali vo viacerých odvetviach, čo pomáhalo aj rastu miezd. Miera nezamestnanosti klesá a v budúcom roku sa priblíži k predpandemickým minimám z prelomu rokov 2019 a 2020 (podľa rôznych metodík bolo minimum na úrovniach 4,9–6,0%). Momentálne je najviac voľných pozícií v priemysle, ale chýbajú aj v mnohých službách, informuje VÚB Banka. Bohužiaľ, napätiu medzi ponukou pracovných pozícií a pracovníkov už „pomáha“ aj demografia, keď každý rok do dôchodku odchádza viac ľudí ako prichádza do zamestnania zo škôl. Slovensko tiež trápia štrukturálne problémy vzdelávania, ktoré len málo reflektuje na potreby pracovného trhu, či nedostatok pracovných pozícií na čiastočný úväzok, pre ženy s deťmi, či pre rómsku menšinu. *

Právnik Weis - koľko očkovacích dávok nás ešte čaká?
Myslíte, že 1 Janssen Vám situáciu vyriešil? Ale kdeže, ako prvé si pozrite toto video: <iframe class="rumble" width="640" height="360" src="https://rumble.com/embed/vnuo8d/?pub=4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Poďme... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Čaká nás viac zmien

Podľa bánk bude pokračovať trend, pri ktorom sa uprednostňuje bezhotovostná platba - posilnia sa teda digitálne platby a meny. Avizovaná je tiež nie dobrá správa pre banky - očakáva sa ich zvýšenie zdanenie. 

Nestabilná politická situácia

Slovenská vládna koalícia aj napriek ústavnej väčšine poslancov už dnes často funguje veľmi zle. Ak by však koalícia nebola schopná ďalej vládnuť a bola by jej vyslovená nedôvera v parlamente, podobne ako v roku 2011, možné sú aj predčasné parlamentné voľby. 

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.

V cukrárni na dlani námestia si už nedáte nič
Cukráreň v malom meste. Doslova taká, o akej kedysi spievala Marika. Pár stolov pre rodiny s deťmi, detský kútik. Ona, aj jej dve dcéry, ktoré tam robili, poznali svojich zákazníkov po mene a zákazníci nechodili do cukrárne na námestí, ale na... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova