ZATÝKANIE: Podvodníci s pandemickou pomocou za 24 miliónov eur skončili za mrežami
08 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V súvislosti s pandemickou pomocou, ktorú mal štát poslať cez pezinský Úrad práce schránkovým firmám, polícia zadržala štyri osoby. Informoval o tom dočasný policajný prezident Štefan Hamran, píše portál 1.pluska.sk.

Organizovaná skupina?

Nie je vylúčené, že v prípade dôjde k zadržaniu ešte ďalších osôb. Podľa dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana sú totiž indície, že za prípadom mohla stáť organizovaná skupina.

24 miliónov eur

Ako sa podarilo zistiť Investigatívnemu centru Jána Kuciaka, malo ísť o 24 miliónov eur. Tie pezinský Úrad práce v období jún až august vyplatil podozrivým firmám. V ich prípade vôbec nie je jasné, či a koľko majú zamestnancov. Viaceré z nich patria medzi  daňových dlžníkov.

28 schránkových firiem

Ako ďalej informuje portál 1.pluska.sk, má ísť o 28 schránkových firiem. Vlastnia ich zahraniční občania, väčšinou z Grécka a Chorvátska. Jedno však majú spoločné - podpísali zmluvu o poskytovaní štátnej Prvej pomoci s pezinským Úradom práce a vyplatila sa im pandemická pomoc spätne za mesiace október 2020 až máj 2021.  

V spoločnom vyhlásení ministerstva práca a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa uvádza:

"Samozrejme, už od začiatku vyplácania Prvej pomoci Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny upozorňovali žiadateľov, že žiadosti a čestné vyhlásenia budú priebežne náhodne kontrolované.“

Od začiatku pandémie sa vyplatili vyše 2 miliardy eur

Zdôraznili tiež, že žiadatelia o príspevky z projektu Prvá pomoc podpisujú čestné vyhlásenie. Potvrdili v ňom správnosť uvedených údajov. Ministerstvo práce vyplatilo od začiatku pandémie vyše 2 miliardy eur cez viac ako 1,36 milióna platieb. Vzhľadom na veľký objem nebolo vopred možné overiť detaily každej žiadosti.

Rezort aj ústredie sú si vedomé možného zneužívania pomoci.  Nastavili preto systémové a interné kontrolné mechanizmy, na základe ktorých sa darí identifikovať možné zneužívania systému pomoci ľuďom.

V stanovisku sa ďalej píše:

„Aj v spomínanom prípade ministerstvo spolu s ústredím preverili možné zneužitie systému štátnej pomoci a na základe toho okamžite konali, bolo podané trestné oznámenie a vec bola postúpená orgánom činným v trestnom konaní,“ dodáva na záver portál 1.pluska.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.