Videosummit Biden – Putin: O čom hovorili? Virtuálne stretnutie bolo výrazne kratšie, než sa očakávalo
08 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Kríza na Ukrajinke bola hlavnou témou videosummitu medzi prezidentom USA Bidenom a kremeľským lídrom Putinom. Rozhovor bol ale výrazne kratší, než sa očakávalo, informuje portál gmx.net.

Prezident USA Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimír Putin si na videosummite vymenili názory, ktoré však boli zatienené výrazným napätím v konflikte na Ukrajine. Podľa Bieleho domu a Kremľa rozhovor trval niečo vyše dvoch hodín. Kremeľ už skôr uviedol, že vzhľadom na veľký počet konfliktných tém by mohlo ísť o veľmi dlhý rozhovor. O jeho obsahu nebolo spočiatku nič zverejnené.

Podľa Bieleho domu sa chce Biden po rokovaní s Putinom poradiť s odchádzajúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, britským premiérom Borisom Johnsonom a talianskym premiérom Mariom Draghim. Deň videosummitom sa spojenci totiž dohodli, že „zostanú v kontakte, aby vypracovali koordinovaný a komplexný prístup v reakcii na ruské vojenské aktivity pri hraniciach s Ukrajinou“.

Prezident USA Biden zostril tón voči Putinovi
Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimír Putin chcú na videosummite diskutovať o situácii na Ukrajine. Predtým však Washington zvýšil tlak: V prípade invázie hrozí Moskve tvrdými sankciami, píše nemecký Der Spiegel. Americký... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ešte pred Bidenovým virtuálnym stretnutím s Putinom USA pohrozili vláde v Moskve vážnymi dôsledkami v prípade vojenskej eskalácie konfliktu na Ukrajine. „Náklady“ s tým spojené  by boli veľmi vysoké, „ak by sa Rusko rozhodlo podniknúť takéto kroky", uviedol predstaviteľ vlády USA. Potom by Putin musel počítať s „významnými ekonomickými protiopatreniami zo strany Európanov, aj Spojených štátov".

120 000 vojakov na hraniciach

NATO je znepokojené správami o podozrení, že Rusko plánuje zaútočiť na Ukrajinu. Na druhej strane Moskva odmieta obvinenie z agresie a na oplátku obviňuje Ukrajinu, že presunula viac ako 120 000 vojakov na líniu s východoukrajinskými separatistickými regiónmi Doneck a Luhansk.

Zatiaľ čo Biely dom pôvodne televízne zábery z videosummitu nešíril, ruská štátna televízia ukázala Putina za stolom pred obrazovkou. „Rád vás opäť vidím," - pozdravil ho Biden. Kremeľský líder chýbal na samite G20, ktorý sa konal koncom októbra v Ríme. Americký prezident teraz povedal, že nabudúce by sa chcel s Putinom opäť stretnúť osobne.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil, že od summitu sa neočakávali žiadne „prelomové výsledky". Bola to „pracovná diskusia vo veľmi ťažkom období". Niekoľko hodín pred virtuálnym stretnutím, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom špeciálnej linky chránenej proti odpočúvaniu, z Moskvy opätovne zazneli varovné slová v súvislosti s Ukrajinou.

Rusko požaduje ukončenie rozširovania NATO smerom na východ

„Rusko nemá v úmysle na nikoho zaútočiť, ale máme svoje obavy a svoje „červené čiary"," - povedal Peskov ešte pred videosummitom. Minulý týždeň Putin vyhlásil, že napríklad presun vojenskej infraštruktúry NATO na Ukrajinu by mohol z pohľadu Ruska predstavovať takúto „červenú čiaru". Líder Kremľa sa vyslovil za písomnú dohodu o ukončení rozširovania NATO smerom na východ.

Putin prisľúbil Lukašenkovi podporu proti pokusom o "zasahovanie" zo zahraničia"
Ruský líder Vladimír Putin ubezpečil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o podpore proti pokusom o „zasahovanie" zo zahraničia, píše epochtimes.de. „Spoločne sa postavíme proti všetkým pokusom o zasahovanie do vnútorných záležitostí našich... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ukrajina varuje pred „krvavým masakrom“

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v rozhovore pre americkú televíziu CNN varoval, že ruská invázia na Ukrajinu by znamenala „skutočne krvavý masaker". Moskva zasa požadovala od Kyjeva záruku, že nebude útočiť na oblasti v Donbase kontrolované proruskými separatistami. V prípade útoku zo strany Ukrajiny ruská vojenská doktrína jednoznačne počíta s inváziou - pretože v Donbase žije aj mnoho ruských občanov.

Putin a Biden sa ako hlavy štátov prvýkrát osobne stretli v júni v Ženeve. Na utorkovom videosummite sa malo hovoriť aj o kybernetickej bezpečnosti oboch krajín, ako aj o iránskom jadrovom programe a ďalších medzinárodných konfliktoch, dodáva gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Čína si strieľa na repliky amerických vojenských lodí
Čína si vyrobila akýsi druh „trenažéru“ - repliky amerických vojenských lodí. Tie by mali slúžiť ako ciele pri vojenských cvičeniach Číňanov, informuje epochtimes.de. Repliky amerických vojenských lodí ako cvičný terč Satelitné snímky, ktoré... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.