Päť dní po amputácii nôh domov? Neštandardné, ale...
08 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Prepustiť pacienta päť dní po amputácii nôh? Áno. Stalo sa na chirurgickej klinike UNLP v Košiciach. O prípade píše portál SME/Korzár.

64 ročný, v jednočlennej domácnosti

Na prípad upozornil známy, ošetrujúci lekár pacienta, ktorý už je na dôchodku: „Žiadal som lekárov a primára kliniky, aby sa o to postarali, prípadne ho preložili na rehabilitačné oddelenie. Pacienta však pustili domov v ranných hodinách s tým, že rana je zahojená. Je to kruté a neľudské, veď je to bezvládny človek. Bolo mi povedané, že prepustenie domov je rozhodnutie prednostu,“  Vysvetľuje, že pacient má 64 rokov a žije sám bez zaistenej domácej starostlivosti. 

Normálny postup?

Podľa lekára pri prepúšťaní nemocnica skonštatovala len fakt, že toto je normálny postup. „Piaty deň po amputácii je ale na prepustenie po amputácii príliš skoro. O takého pacienta sa treba starať, napríklad mu minimálne pravidelne preväzovať ranu,“ hovorí bývalý lekár. 

Stal sa zázrak - ďalšia ostrá kritika "prezidentkinej" VIA IURIS
"Novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície nevedie k odpolitizovaniu polície, práve naopak" Tvrdí to bývalá materská... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Donedávna poskytovali bielu medicínu

Pracovisko nemocnice na Triede SNP pre zlú pandemickú situáciu pre necovidových pacientov poskytujú len akútnu a urgentnú starostlivosť.

Našli ho v bezvedomí

a to ešte popoludní v deň, kedy ho prepustili z nemocnice. „Bola pri ňom opatrovateľka zazmluvnená na štyri hodiny denne. Pravdepodobne si myslela, že spí, no ako diabetik bol v stave ťažkej hypoglykémie,“ opisuje bývalý lekár. Pacienta preto len krátko po prepustení museli odviezť záchranári naspäť do nemocnice. Napokon skončil na chirurgii s cievnou mozgovou príhodou. Budúci týždeň by mal byť preložený do vojenskej nemocnice.

Nemocnica len stručne

Podľa ich tvrdenia, zdravotný stav pacienta prepustenie umožňoval. Podľa SME/Korzára uviedli, že pacient odchádzal v zdravotnom stave, ktorý umožňoval prepustenie z UNLP Košice po vzájomnom dohovore.  Vyjadrili sa tiež, že pacient bol teraz opätovne prijatý pre iný zdravotný stav, ktorý nesúvisel s chirurgickou intervenciou realizovanou pri predchádzajúcej hospitalizácii koncom novembra. „Vzhľadom na priebeh jeho aktuálneho ochorenia bol prijatý na iný druh oddelenia,“ informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Riaditeľ prípad prešetrí

O prípade bývalý lekár informoval aj riaditeľa nemocnice Jána Slávika, ktorý prisľúbil prešetrenie prípadu. Zatiaľ bližšie informácie nemocnica neposkytla.

V cukrárni na dlani námestia si už nedáte nič
Cukráreň v malom meste. Doslova taká, o akej kedysi spievala Marika. Pár stolov pre rodiny s deťmi, detský kútik. Ona, aj jej dve dcéry, ktoré tam robili, poznali svojich zákazníkov po mene a zákazníci nechodili do cukrárne na námestí, ale na... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Aká je bežná prax

Redakcia SME/Korzár postup nemocnice popísali aj chirurgovi z Prešova. Ten sa samozrejme ku konkrétnemu prípadu vyjadriť nemohol, no uznal, že pri amputácií dolných končatín toto nie je štandardný postup. Ak doma pacient nemá zabezpečenú 24 hodinovú starostlivosť pustiť ho domov nemôžu. „Ak je tam amputácia pre diabetické nohy, po piatich dňoch môže byť pacient poslaný z chirurgie na doliečovacie oddelenie alebo rehabilitačné oddelenie, kde sa snaží nadobudnúť samostatnosť,“ vysvetľuje oslovený lekár. Podľa neho, ak pacient nedosiahne istú mieru samostatnosti, riešia ho umiestnením do domova sociálnych služieb.

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.