Paragrafy ministerky Kolíkovej sú problematické, zneužiteľné, ohrozujú slobodu slova, aj podľa Via Iuris
08 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová/TASR

Paragrafy týkajúce sa šírenia dezinformácií sú v navrhovanej novele Trestného zákona naformulované problematicky, a preto sú zneužiteľné, ohrozujú slobodu slova a prejavu. Pre TASR to uviedla výkonná riaditeľka organizácie Via Iuris Katarína Batková s tým, že navrhnuté paragrafy by nemali byť súčasťou tejto novely.

"Ak by aj niekto nepravdivú informáciu šíril, v prvom rade je nevyhnutné posúdiť jeho úmysel a dosah šírenia informácie na spoločnosť (napr. na verejné zdravie, verejný poriadok, práva menšín)," zdôraznila. Zároveň vyjadrila presvedčenie o dobrom úmysle Ministerstva spravodlivosti (MS) SR reagovať na súčasnú kritickú situáciu so šírením dezinformácií, ktoré ohrozujú spoločnosť.

Štefan Harabin: Plán je zlomiť ducha národa, jednoznačne treba začať iniciatívy na vystúpenie z EÚ
Podľa emeritného sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina je najvyšší čas naštartovať proces vystúpenia Slovenska z EÚ. Viac o príčinách hovorí vo videu na svojej sociálnej sieti. Tlak na povinné očkovanie "Tlačia na členské štáty, aby bolo... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Návrh Márie Kolíkovej je možné pripomienkovať do 21. decembra

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková predstavila návrh novely Trestného zákona minulý týždeň. Po novom chce presadiť výraznejšie využívanie alternatívnych trestov namiesto odňatia slobody či rozlišovanie užívateľov od výrobcov drog. Okrem iného by mohlo byť dôvodom na udelenie vyššieho trestu spáchanie trestného činu pre výkon povolania. Návrh upravuje aj problematiku sexuálnych trestných činov či šírenia dezinformácií. Tiež navrhuje zvýšiť spodnú hranicu malej škody z pôvodných 266 na 500 eur. Návrh možno pripomienkovať do 21. decembra.

Eduard Chmelár: Lož sa dá poraziť len pravdou, nie zákonom. Na koho politológ reaguje?
Falošné správy tu boli vždy! Upozorňuje na to vo svojom článku v denníku Pravda historik, politický analytik a publicista Eduard Chmelár. To len ministerka Kolíková z nich chce zrazu spraviť trestný čin. Kolíkovej zákon Trestným činom najnovšie... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.